Duszona czerwona kapusta

Duszona kapusta jest miękka i delikatna. Proponuję Wam dodać do niej kilka składników o wyrazistym smaku. Rodzynki, cukier i miód dodadzą słodyczy, a ocet winny zakwasi, wyrównując smaki. Taka kapusta była hitem dla moich Rodziców i Teściowej.

Czerwona kapusta duszona

Duszona czerwona kapusta

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu
  • sól

[:Listonic]

Kapustę oczyść z zewnętrznych starych liści i poszatkuj, omijając głąb. Przełóż do rondla, dodaj rodzynki, cukier, dolej pół szklanki wrzątku, ocet i gotuj przez około 15 minut, aż kapusta zmięknie. Jeżeli trzeba, odlej nadmiar wody z kapusty. Dodaj miód, dopraw solą do smaku, dokładnie wymieszaj.

Czerwona kapusta duszona 1Czerwona kapusta duszona 2

Czerwona kapusta duszona

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

13 komentarzy

  1. Musze koniecznie wyprobowac ten przepis! Ja tez zawsze unikalam czerwonej kapusty bo nie za bardzo wiedzilam co z nia mozna zrobic…?
    Mysle sobie, ze wzgledu na ten piekny, mojej corci bedzie na pewno bardzo smakowala 🙂
    Pozdrawiam

    1. Anetta, warto odkryć takie oblicze czerwonej kapusty. Jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania.

    1. Aleksandra, w zupie chyba nigdy jeszcze czerwonej kapusty nie jadłam. Ciekawa jestem co jeszcze znajduje się w takiej zupie.

    1. Jolu, w takim razie koniecznie wypróbuj. Jak już pokroisz cebulę, to reszta robi się prawie sama 😉

  2. Dziękuję za rewelacyjny przepis. W prostocie siła. Surówkę robiłam pierwszy raz, a na pewno nie ostatni. Przepis zanotowałam już w zeszycie, to jest dokładnie smak surówki mojej babci. 😉

    1. Weronika, jeżeli to jest smak surówki babci, to wspaniale! Ja uwielbiam smaki dzieciństwa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.