Chrupiąca sałata wiosenna z jajkiem

To jest przykład sałaty i sosu, jakie podaję w chłodniejsze dni. Na upalne lato zdecydowanie polecam teraz Sałatę z warzywami sezonowymi (pomysł przywieziony z Włoch). Obie te sałaty bazują na podobnych składnikach, ale ta jest zdecydowanie bardziej sycąca ze względu na dodatek jajka i sosu. Bardzo podoba mi się tutaj słodka nutka miodowa.
Ten wpis bierze udział w akcji Bar sałatkowy.
Chrupiąca sałata wiosenna z jajkiem


Chrupiąca sałata wiosenna z jajkiem

  • główka sałaty
  • ogórek
  • kilka rzodkiewek
  • marchewka
  • mozzarella
  • 2 jajka

Sos:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szkl oliwy z pierwszego tłoczenia

[:Listonic]

Sałatę porwij delikatnie na mniejsze kawałki. Ogórka, marchewkę i mozzarellę pokrój w kostkę, marchewkę na plasterki, a jajka na ćwiartki. Składniki sosu włóż do słoika, zakręć i energicznie potrząsaj słoikiem aż wszystko dokładnie się połączy. Warzywa i mozzarellę włóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Na wierzchu ułóż jajka.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.