Chutney z dyni

To mój pierwszy w życiu chutney. Zawsze intrygowało mnie jak tego typu przetwory smakują. Ten kojarzy mi się z dynią w occie, jaką pamiętam z domu rodzinnego. Jednak jest to zdecydowanie coś więcej. Oprócz aromatycznych przypraw korzennych, smaku całości nadaje karmelizowany ocet winny. Ostateczny smak jest bardzo ciekawy. Łączy słodycz karmelu z kwaśnym octowym posmakiem, zachowując przy tym równowagę pomiędzy tymi smakami.

Przepis pochodzi z programu Para w kuchni.

Chutney z dyni

Chutney z dyni

podwójna porcja wystarczyła mi na trzy słoiczki o pojemności 200 ml
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 szklanka dyni wyciętej w kuleczki lub pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 nacięty ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru – użyłam połowę tej ilości i i tak było to za dużo jak dla mnie
  • 5 goździków
  • kilka plasterków czuszki lub szczypta kruszonego chili
  • sól, pieprz
  • kawałek kory cynamonu – pomysł wypatrzony na blogu Wasabi

[:Listonic]

Zagotuj ocet z cukrem. Dodaj czosnek, cynamon, imbir, goździki i czuszkę. Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodaj dynię, sól i pieprz, pamiętając, że smak się wzmocni. Gotuj odkryte, czasami mieszając. Chutney jest gotowy, gdy dynia jest szklista. Jeżeli w garnku zostało sporo płynu należy go na mocnym ogniu szybko odparować.

Chutney z dyni

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

10 komentarzy

  1. Bardzo mi się podoba ten chutney. I muszę tu stwierdzić chociaz pewnie Ameryki nie odkryję, że dynia wspaniale komponuje się z imbirem:)

    1. Wiosenko, mi też ten chutney bardzo się podoba 🙂 Chociaż ja akurat imbiru lubię małą ilość w takim daniu. Ale całość wyszła cudownie!

    1. Majanko, no to ja teraz mogę już twierdzić, że to fajna sprawa jest 🙂 I polecam jako dodatek do mięs, serów itp.

  2. O, całkiem podobne do moich przetworów 🙂 tylko ja nie pół szkl octu i pół szkl cukru biorę, ale 1 szkl octu na 3 szkl wody, do tego szkl cukru i łyżka soli. Do tego albo przyprawy: imbir, cynamon, ziele ang, pieprz, kardamon, albo pieprz, chili i miód. Pozdrawiam 🙂

    1. Gosiaczku, mój chutney wyszedł dość ostry w smaku, więc myślę, że Twoja wersja też by mi odpowiadała: mniejsze stężenie octu i bez imbiru. Może jeszcze zdążę w tym roku wypróbować Twój przepis, bo ten kardamon mnie kusi 🙂

  3. Brakowało mi pomysłu na dynie która w tym roku moim teściom obrodziła. Wyszedł pyszny – zmniejszyłam tylko ilość octu.
    A przy okazji mam już małe upominki świąteczne 🙂
    pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.