Racuszki z jabłkami

Razem z moją Mamą przygotowałyśmy racuszki z jabłkami, które bardzo sobie cenią wszyscy znajomi moich rodziców. Przepis jest banalnie prosty, wykonanie tradycyjne, a efekt fantastyczny 🙂 Przyznaję od razu, że chciałam „ulepszyć” przepis i postanowiłam usmażyć część placuszków na patelni beztłuszczowej. Mama smażyła na sąsiednim palniku, na oleju. Efekt był taki, że racuszki Mamy były zdecydowanie ładniejsze i miały bardziej wyrazisty smak. Zdecydowanie popieram tradycję w tym przypadku!

Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

  • małe opakowanie gęstego jogurtu typu greckiego
  • jajko
  • jabłko
  • mąka – tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
  • ew. brzoskwinia
  • olej do smażenia

[:Listonic]

Zmiksuj jajko z jogurtem. Dodaj mąkę i znów zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłko i brzoskwinię obierz i pokrój na cienkie kawałki. Wymieszaj wszystko. Racuszki smaż z obu stron na rozgrzanym, niezbyt głębokim oleju.

Racuszki z jabłkamiRacuszki z jabłkami

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

19 komentarzy

    1. Majanko, mi też smakują placuszki beztłuszczowe, ale te akurat, w porównaniu z racuszkami smażonymi na oleju wypadły słabiej.

  1. Olu,takie tradycyjne placuszki są najpyszniejsze.
    A smażone na oleju są bardziej puszyste i delikatne,niż te smażone bez tłuszczu.
    Też się o tym przekonałam.

    1. Amber, no to mamy podobne doświadczenia 🙂 Chociaż placuszki bez jabłek nadal wolę smażyć na patelni beztłuszczowej.

  2. 100% tak dla racuszków Twojej Mamy, Olu 🙂
    Smażone na tłuszczu mi też zdecydowanie lepiej smakują 🙂
    Pozdrawiam serdecznie.

    1. Aldi, czyli to nie było moje widzimisię 😉 No, zresztą przepisy naszych mam zawsze są najlepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.