Pieczone małe pomidorki

|

Bardzo lubię pomidory upieczone lub suszone. Smażone na maśle też mi pasują. Te małe pomidorki po upieczeniu są słodkie, intensywne w smaku. Można użyć ich jako podstawę sałatki lub zmiksować na zupę krem. Mogą też być przekąską samą w sobie.

Wpis bierze udział w akcji: Smacznie i pomidorowo, Zdrowo, dietetycznie, Pora na pomidora.


Pieczone małe pomidorki

  • małe pomidorki, najlepiej w różnych kolorach
  • sól
  • miód lub cukier
  • tymianek świeży lub suszony
  • oliwa
  • ew. ocet balsamiczny
  • ew. czosnek

[Listonic]

Pomidorki oczyść z szypułek i przekrój na pół. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż pomidorki przecięciem do góry. Posyp odrobiną soli, dodaj listki tymianku i zmiażdżony czosnek, skrop miodem i oliwą. Piecz w 180C przez około 45 minut. Czas pieczenia zależy od: wielkości pomidorków, ilości soku zawartego w nich oraz od ulubionego stopnia przypieczenia (ja lubię leciutko zrumienione). Po wyjęciu z piekarnika skrop pomidorki odrobiną octu balsamicznego, jeśli lubisz.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

19 komentarzy

  1. Jak ja lubię pomidory! Ale żółte pomidorki, to ja rzadko widzę w sklepie i z tego, co sobie przypominam, to nigdy nie jadłam. Jakie one są w smaku? Przepis bardzo prosty i bardzo apetyczny 🙂

    1. Tastefully, ja kupuje takie pomidorki na pobliskim targu. Tylko na jednym stoisku je widuję. Mają delikatniejszy, mniej kwaskowy smak. Dla mnie żółte pomidory są smaczniejsze od czerwonych. A najlepsze są żółte podłużne (najbardziej mięsiste) – uwielbiam je do kanapek!

    1. Aniu, mi też 🙂 Mam taki mały piekarnik, w którym te pomidorki pieką się szybciej i mam dodatek do obiadu mało pracochłonny.

  2. Ou, a ja z innej bajki… Tak mi sie zdawalo, ze w ubieglym roku zamiescilas notke o urodzinach maluszka… Pogrzebalam:), poniuchalam:) i znalazlam! W lipcowym(???) wpisie z tamtego roku. Nie chowaj zabki! Pokazujesz starsze dziewczynki od czasu do czasu, pokaz i maluszka! 🙂 Pozdrowienia!

    1. Kasiu kochana, chciałabym, żeby ta strona pozostała stroną kulinarną. Zdjęcia i filmy z dziećmi dodaję tylko przy okazji przepisów lub przy wydarzeniach tak ważnych jak np. narodziny 🙂
      Natomiast jest miejsce gdzie możesz czasem dowiedzieć się czegoś więcej o naszej rodzinie: Facebook. Na stronie fanów 2 smaki wstawiłam właśnie zdjęcie Łucji. Specjalnie dla Ciebie 🙂
      Możesz też zobaczyć kilka naszych zdjęć w zakładce O mnie i o blogu, ale tam są mniej aktualne fotki. Muszę częściej aktualizować w takim razie 🙂
      No i postaram się może jakoś włączyć Łucję do kolejnego filmu.

  3. Jaaakie piękne 🙂 tak piękne że aż muszę sobie takie zrobić. Jak się udadzą to zrobię modyfikację, napcham je fetą i czarnymi oliwkami. Cudna inspiracja – dzięki! 🙂

  4. olu, cudne są! lubię pieczone pomidory i do tej pory zapiekałam duże, jakos mi do głowy nie strzelilo, żeby zapiec male, no! A mam caly koszyczek i dzis na kolacje bede szalec z piekarnikiem 🙂

    1. Kuchareczko, cieszę się, że Ci się spodobały. Czasami tak jest, że najprostszy pomysł jakoś sam nie chce wpaść do głowy 😉 Udanego pieczenia Ci życzę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.