Pieczone buraki z jogurtem naturalnym i granolą

Wiem, wiem, to nie jest typowe zestawienie 😉 Może dziwnie brzmi, ale całkiem fajnie smakuje. Jest to propozycja dla osób lubiących eksperymentować w kuchni. Znajdziecie w niej smaki słone i słodkie. Buraki są słodkie, mało wyraziste w smaku, więc polałam je kremem balsamicznym i posypałam solą morską gruboziarnistą. Do tego lekko kwaskowy jogurt, słodki miód i granola czekoladowa na bazie gorzkiej czekolady, czyli dość wytrawna. Całość przy pierwszym kęsie dziwna w smaku, ale jakoś trudno przestać jeść i po chwili talerz jest pusty.

Pieczone buraki z jogurtem i granolą

Pieczone buraki z jogurtem naturalnym i granolą

  • 2 buraki miodowe
  • łyżeczka kremu balsamicznego
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego, najlepiej domowego
  • łyżka miodu
  • kilka łyżek granoli czekoladowej

[:Listonic]

Buraki obierz i ułóż w naczyniu wysmarowanym oliwą. Piecz pod przykryciem przez 40 minut w temperaturze 200°C. Po przestudzeniu pokrój je na plastry.

Na talerzu układaj buraki, skrop kremem balsamicznym, posyp solą. Obok nałóż jogurt naturalny, polej miodem, a na wierzchu ułóż kawałki granoli.

Pieczone buraki z jogurtem i granolą

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

7 komentarzy

  1. Wow 🙂
    Co za połączenie smaków.
    Wydaje się proste do zrobienia, choć trzeba doliczyć zrobienie granoli.
    Co to są buraki miodowe?

    pozdrawiam serdecznie
    Piotr

    1. Piotr, buraki miodowe mają podłużny kształt i są delikatniejsze w smaku. Kupuję takie na pobliskim targu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.