Owsianka z pomarańczą

Od kilku miesięcy zainteresowałam się zdrową dietą, która zawiera jak najwięcej składników odżywczych i jak najmniej pustych kalorii. Z tego powodu, jeśli nie mam upieczonego własnego chleba na zakwasie, to właściwie owsianka jest dla mnie jedynie słusznym wyborem. I żeby nie było: uwielbiam owsiankę! Wypróbowałam już różne wersje, z dodatkiem różnych orzechów, różnych owoców suszonych, różnych owoców świeżych. Testowałam też użycie mleka zimnego, gorącego oraz metodę mieszaną: zalanie owsianki wrzątkiem, a po kilku minutach dodanie mleka w temperaturze pokojowej. Dziś prezentuję wersję owsianki, która jest moim hitem smakowym.

Owsianka z pomarańczą

Owsianka z pomarańczą

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka orzechów: u mnie włoskie i płatki migdałów
  • łyżka suszonych owoców: u mnie daktyle i żurawina
  • ew. pół łyżeczki miodu
  • pół pomarańczy
  • 200 ml mleka

[:Listonic]

Wieczorem wymieszaj w misce płatki owsiane, orzechy i owoce suszone. Dodaj miód i mleko. Wymieszaj i pozostaw do rana w temperaturze pokojowej.

Wersja szybsza, ale dla mnie mniej smaczna, to zalanie rano suchych składników gorącym mlekiem i odstawienie na 5 minut.

Pół pomarańczy obierz przy pomocy ostrego noża albo noża z ząbkami tak, by odkroić całe białe albedo. Teraz odkrawaj miąższ przy błonkach oddzielających cząstki. W ten sposób otrzymasz dokładnie obrane połówki cząstek pomarańczowych. Dodaj je do owsianki. Wyciśnij też sok z resztek pomarańczy. Gotowe! 🙂

Owsianka z pomarańczą 1Owsianka z pomarańczą 2Owsianka z pomarańczą 3Owsianka z pomarańczą 4

Owsianka z pomarańczą 00

Owsianka z pomarańczą 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

11 komentarzy

    1. Z bananem to fajna opcja na zimę. Dla mnie tylko w wersji z zimnym mlekiem, bo banan w gorącym mleku zmienia smak i już mi nie pasuje.

    2. U mnie wersja słodząca to właśnie banan albo rodzynki. Ewentualnie daktyle. Od biedy – miód, ale już po zdjęciu z gazu. Koleżanka za to dosładza syropem z agawy.

  1. Wygląda bardzo smakowicie:) zamierzam ją zrobić przy najbliższej okazji. Hmm.. może jutro? Dlatego mam takie pytanie: rano podgrzewasz lub gotujesz jeszcze owsiankę? Czy tylko dodajesz pomarańczę i od razu jesz?

    1. Paulina, nie podgrzewam, bo nie przepadam za mlekiem gotowanym. Jeśli wolisz ciepłą owsiankę, to możesz ją śmiało podgrzać i na koniec dorzucić pomarańczę.

  2. Dziękuję za odpowiedź:) tak właśnie zrobiłam, lekko podgrzałam, ale nie gotowałam, bo też nie przepadam za bardzo gorącym, gotowanym mlekiem. A owsianka naprawdę dobra, całkiem inny smak dzięki dodaniu pomarańczy 😀

    1. Paulina, ja też uwielbiam smak owsianki z pomarańczą. Cieszę się, że Ci smakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.