Minitarty francuskie z pieczarkami i mozzarellą

Oto kolejna propozycja błyskawicznej ciepłej przekąski. Tym razem odrobinę udoskonaliłam kształt tart, nacinając ciasto tam gdzie kończy się farsz.

Zapraszam do przejrzenia wszystkich przepisów z ciastem francuskim i wszystkich przepisów na tarty.

Minitarty francuskie z pieczarkami i mozzarellą

Minitarty francuskie z pieczarkami i mozzarellą

  • ciasto francuskie
  • 200 g małych pieczarek
  • mozzarella z zalewy
  • jajko
  • oliwa
  • sól

[:Listonic]

Pieczarki umyj, obierz, pokrój na ćwiartki. Na patelnię wlej oliwę, przełóż pieczarki, posól. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż pieczarki się zrumienią. Mozzarellę pokrój w grubą kostkę.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 8 cm. Natnij „ramkę” w odległości 1 cm od brzegów ciasta. Brzegi każdego kwadratu dociskaj widelcem, a następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Na każdym kwadracie, wewnątrz „ramki” układaj pieczarki i mozzarellę. Piecz w 180°C przez około 20 minut.

Minitarty francuskie z pieczarkami i mozzarellą 1Minitarty francuskie z pieczarkami i mozzarellą 2

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.