Minitarty francuskie z pieczarkami i mozzarellą
Oto kolejna propozycja błyskawicznej ciepłej przekąski. Tym razem odrobinę udoskonaliłam kształt tart, nacinając ciasto tam gdzie kończy się farsz.
Zapraszam do przejrzenia wszystkich przepisów z ciastem francuskim i wszystkich przepisów na tarty.
Minitarty francuskie z pieczarkami i mozzarellą
- ciasto francuskie
- 200 g małych pieczarek
- mozzarella z zalewy
- jajko
- oliwa
- sól
[:Listonic]
Pieczarki umyj, obierz, pokrój na ćwiartki. Na patelnię wlej oliwę, przełóż pieczarki, posól. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż pieczarki się zrumienią. Mozzarellę pokrój w grubą kostkę.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 8 cm. Natnij „ramkę” w odległości 1 cm od brzegów ciasta. Brzegi każdego kwadratu dociskaj widelcem, a następnie posmaruj rozmąconym jajkiem. Na każdym kwadracie, wewnątrz „ramki” układaj pieczarki i mozzarellę. Piecz w 180°C przez około 20 minut.
Kochana idziesz po złoto, jako mistrzyni przekąsek 🙂
Iwona, robię co mogę 😉