Jajka faszerowane pieczarkami

To chyba jedna z najpopularniejszych wersji jajek faszerowanych. Podsmażone pieczarki nadają bardzo wyrazisty smak tej przystawce. Jak zwykle na 2 smaki: minimum składników i pyszny efekt! Bardzo polecam takie jajka na śniadanie wielkanocne.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

  • 4 jajka
  • 200 g pieczarek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

[:Listonic]

Jajka ugotuj na twardo. Postaraj się ich nie przegotować, bo gotowane zbyt długo mają szarą otoczkę pomiędzy żółtkiem i białkiem. Ja wkładam jajka do zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 5 minut.

Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki lub zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze. Na patelni rozpuść masło, dodaj pieczarki i szczyptę soli. Smaż mieszając aż pieczarki ładnie się zrumienią i odparują puszczony sok. Przestudź. Jeśli pieczarki były w plasterkach, to teraz posiekaj je nożem.

Wystudzone jajka obierz i ostrożnie przekrój na pół. Następnie, nadal ostrożnie, wyjmij żółtka. Do miski włóż żółtka i rozgnieć je widelcem. Dodaj pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, majonez i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Połówki białek wypełniaj farszem i ozdabiaj listkami natki pietruszki oraz rzeżuchą.

Jajka faszerowane pieczarkami

 

Zobacz też:

Jajka faszerowane smażone Jajka faszerowane smażone

Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem Waflowe jajka faszerowane awokado ze szczypiorkiem (prawie wegańskie)

Jajka faszerowane w skorupkach Jajka faszerowane w skorupkach (+film)

Jajka waflowe faszerowane Jajka faszerowane

Pasta twarogowa z jajkiem 00 Pasta z twarogu i jajka

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

15 komentarzy

    1. Iwona, ja tez jakiś czas temu lubiłam dodawać curry do jajek. Aktualnie mi się curry przejadło i nie dodaję 🙂

  1. tez zrobiłam razem z mazurkiem, i dziekuje za przepisy, bo z okazji chrztu miałam cała rodzine w gościach i martwiłam sie juz o menu:) wszystkim bardzo samokowało

    1. Monika, bardzo się cieszę, że przepisy dobrze Ci się przysłużyły 🙂 Ja też na Święta powtórzyłam właśnie te dwie rzeczy: jajka faszerowane pieczarkami i mazurek śliwkowy 🙂

  2. dwa trafione przepisy mazurek śliwkowy boski tak samo jak jajka, na pewno powtórzę nie tylko na świeta

    1. Mateusz, wcale się nie dziwię, że spodobały Ci się te przepisy 🙂 Bardzo się cieszę i zapraszam do szukania kolejnych przepisów na mojej stronie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.