Frittata z warzywami

|

Dopiero od niedawna poznaję się z frittatą. Pasuje mi na drugie śniadanie, kiedy już się trochę rozruszam. Jest to delikatny omlet z warzywami i, u mnie, z dużą ilością zieleniny 🙂  Całkiem dużo witamin w jednym daniu 🙂

Polecamy wino: do frittaty proponujemy spokojne i delikatne Chardonnay.

Frittata

Frittata z warzywami

  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • lubczyk
  • dymka, szczypior, koperek, natka – dobór i ilość zależy od gustu
  • brokuł – kilka różyczek
  • kalafior – kilka różyczek
  • ćwierć lub pół papryki
  • pół małej cebuli
  • 2 łyżki oliwy

[:Listonic]

Jajka roztrzep z solą, pieprzem i lubczykiem. Dodaj posiekaną zieleninę. Na oliwie podsmaż brokuły, kalafiora, paprykę i cebulę. Kiedy będą już ładnie zrumienione, polej je roztrzepanym jajkiem z zieleniną. Nie mieszaj. Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji jajka. Można jeść od razu lub lekko przestygnięte.


Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.