Domowa, ekspresowa wędlina z piersi indyka oraz konkurs

|

Serdecznie zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym można wygrać wspaniały kosz z przyprawami Kamis Specialite. Szczegóły na końcu wpisu.

Bardzo często, zamiast kupować wędlinę, piekę, smażę lub duszę kawałek mięsa. Najczęściej jest to pierś indyka lub polędwiczka wieprzowa. Zwykle doprawiam tylko solą, ale tym razem miało być bardziej „odświętnie”. Dodałam Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią z serii Kamis Specialite. Uwielbiam dodawać ją do zwykłego sosu pomidorowego – wzbogaca jego smak, nie zużywając przy tym mojego czasu na dodatkowe krojenie i siekanie. Do indyka też sprawdziła się doskonale. Nadała mu delikatnego posmaku, nie dominując nad smakiem mięsa.

Gotowe mięso możesz użyć do obiadu, krojąc je na plastry grubości pół centymetra, lub na kanapki, krojąc po ostudzeniu na cienkie plasterki.

Polecamy wino: ze szczepu Chardonnay lub Malbec. Trafionym wyborem będzie Rioja, a my do takiego indyka (podanego na obiad) piliśmy wino, które mieliśmy okazję próbować po raz pierwszy kilka dni temu, przy okazji poznawania win alzackich. Tym winem był Gewurztraminer Reserve – Dietrich.

Domowa, ekspresowa wędlina z indyka

Domowa, ekspresowa wędlina z piersi indyka

[:Listonic]

Mięso umyj, osusz, posyp przyprawą. Na patelnię (u mnie Delimano Dry Cooker) nalej 3 łyżki wody i oliwę, a następnie połóż mięso. Smaż pod przykryciem, na średnim ogniu. Po 10 minutach obróć mięso na drugą stronę.

Jeżeli mięso zacznie się przypiekać (stanie się tak zwłaszcza, jeśli nie używasz patelni Delimano), dolej 1-2 łyżki wody i obróć na drugą stronę. Po około 25 minutach smażenia wyłącz ogień i poczekaj aż mięso wystygnie. Wtedy możesz zawinąć je w folię aluminiową i schować do lodówki.

Domowa, ekspresowa wędlina z indyka

Konkurs

Kamis SpecialiteZapraszam Was serdecznie do wzięcia udziału w konkursie, w którym nagrodą jest delikatesowy koszyk produktów z linii Kamis Specialite.

Należy przesłać na mój adres, ola.cruz@2smaki.pl, zdjęcie świątecznej potrawy inspirowanej produktem/produktami z linii Kamis Specialite: przyprawami, mieszankami przypraw, musztardami, młynkami. W nazwie pliku ze zdjęciem należy wpisać produkt, który był inspiracją do tej potrawy.

Na Wasze zgłoszenia czekam do 20 grudnia. Wyniki ogłoszę 22 grudnia.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

18 komentarzy

  1. kiedys robiłam cos podobnego, ale z piersią kurczaka. efekt jest naprawdę rewelacyjny.

  2. Olu, to jak się spotkamy ja Cię będę przekonywać do karpia, a Ty mnie do białego mięsa z indyka (które niewątpliwie smaczne, ale przejadło mi się w dzieciństwie:). Za to ciemne mięso z indyczego udźca bardzo polecam:)

  3. Taka wędlinka jest naprawdę pyszna. Ja czasem robię pierś z kurczaka w dużej ilości ziół. Na chlebie z sałatą, ogórkiem i pomidorem jest naprawdę wyśmienita 🙂

  4. Uwielbiam takiego kurczaka na kanapkę 😉 Ogromnym plusem jest właśnie fakt, że to czym go doprawimy możemy modyfikować według własnych upodobań!

    1. Od-kuchni, dokładnie 🙂 U mnie najczęściej jest z samą solą, bo tak mi bardzo smakuje. A od święta dodaję jakieś ulubione przyprawy.

  5. koniecznie teraz muszę coś upiec w weekend 😉 dla moich maluchów jak znalazł..a koszyczek z przyprawami też jest kuszący ;)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.