Delikatny omlet z karmelizowaną cukinią

|

Wspaniałe drugie śniadanie 🙂 Pożywne i lekkie jednocześnie. Taki omlet często smażę sobie, gdy zostanie mi trochę farszu z tarty z cukinią, serem kozim i orzechami. Jednak wart jest tego, aby specjalnie dla niego skarmelizować sobie cukinię z dodatkami. Warzywa z jajkiem to zestaw, po którym zawsze czuję się najedzona, ale nie ciężka.

Delikatny omlet z karmelizowaną cukinią

Delikatny omlet z karmelizowaną cukinią

  • cukinia
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół cebuli
  • łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • ew. szczypta soli morskiej gruboziarnistej

[:Listonic]

Cukinię zetrzyj na dużych oczkach lub zmiksuj w malakserze. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dołóż cukinię, cebulę i tymianek. Smaż na średnim ogniu, około 15 minut. Cukinia najpierw puści sok, który potem odparuje, a na końcu cukinia nabierze leciutko złotego koloru. Nalej równomiernie roztrzepane jajka, nie mieszaj, przykryj pokrywką. Smaż kilka minut na małym ogniu, aż jajko się zetnie w tak jak lubisz. Następnie zsuń ostrożnie cały omlet na talerz i, jeśli lubisz, posyp solą morską.

Delikatny omlet z karmelizowaną cukinią

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

10 komentarzy

    1. Karmel-itko, ja jeszcze widuję cukinie… ale to prawda, że sezon już się kończy, niestety.

    1. Dorota, właśnie edytując ten wpis pomyślałam, że mogłybyśmy coś takiego zrobić razem. Mam kilka ulubionych farszy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.