Bób z pomidorami suszonymi

Takie proste do wykonania i takie pyszne! Bób z kilkoma prostymi dodatkami to po prostu lato na talerzu. Tego typu posiłki mogłabym jeść na okrągło, nawet na deser 🙂
Wyjątkowo użyłam zamiast zwykłych pomidorów suszonych, „pomidorki sherry suszone na słodko”. Nie dopytałam co to dokładnie oznacza, ale okazały się bardzo słodkie i nie dało się ich zjeść zbyt wiele na raz. Natomiast świetnie przełamywały smak pozostałych składników sałatki.

Bób z pomidorami suszonymi

Bób z pomidorami suszonymi

  • 300 g bobu
  • 3 ząbki czosnku
  • garść listków mięty
  • garść suszonych pomidorków sherry
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu

[:Listonic]

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź i obierz ze skórki. Czosnek obierz i posiekaj. Listki mięty umyj i te większe porwij na kawałki, a małe pozostaw w całości. Pomidorki pokrój na plasterki.

Do małego słoika wlej oliwę, sok z cytryny, miód, zakręć i energicznie potrząsaj słoikiem, aż powstanie gładki sos.

Wszystkie składniki włóż do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj.

Bób z pomidorami suszonymiBób z pomidorami suszonymi

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

28 komentarzy

    1. Takich kombinacji nie próbowałam- czasem sięgnę po 1-2 oczywiście bez skórki łudząc się że może tym razem mi posmakuje. Może kiedyś nadejdzie taki dzień:) Pozdrawiam serdecznie

    2. Czuję, że bym Cię przekonała do bobu. Tylko musiałabyś wpaść do mnie w sezonie 🙂
      Ja za samym bobem nadal nie przepadam, ale za takim połączonym z orzeźwiającymi nutami bardzo! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.