Rogaliki maślane

Bardzo maślane i mięciutkie. Świetne do zabrania ze sobą gdzieś, np. na piknik.

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

  • 1 szkl mleka (na początek użyj pół szklanki, a po wymieszaniu wszystkich składników oceń ile mleka jeszcze dodać)
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dkg drożdży
  • 3 duże jajka
  • 4,5 szkl mąki
  • 3 łyżki roztopionego masła – do posmarowania rogalików
  • ewentualnie jakieś nadzienie: cynamon lub cukier z prawdziwą wanilią lub dżem lub ser biały z cukrem lub mascarpone lub otarta skórka z cytryny lub Nutella

[:Listonic]

Do drożdży dodać trochę mąki, cukru i letniego mleka. Wymieszać i poczekać aż zaczyn zacznie rosnąć – kilkanaście minut. Resztę mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Trochę ostudzić. Do mąki dodać zaczyn, mleko i jajka i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto powinno być elastyczne, nie lejące, może lekko kleić się do rąk. Włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi objętość. Jeżeli Twoje ciasto trochę lepi się do rąk, to najpierw oprósz mąką ciasto i ręce. Ciasto podzielić na 3 części i z każdej wywałkować placek o średnicy 22 cm (podsypując mąką w razie potrzeby). Posmarować roztopionym masłem i podzielić na 8 trójkątów (np. okrągłym nożykiem do pizzy). Na każdym trójkącie można położyć jakieś nadzienie lub posypać cukrem lub cynamonem. Zwijać rogaliki i układać na wysmarowanej blasze. Posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia (ostatnio pomijałam ten etap i rogaliki wyszły takie jak widać na zdjęciu). Piec 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące rogaliki posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.


Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

22 komentarze

  1. Olu, za ten przepis mam ochotę Cię uściskać i ucałować 😉 rogaliki wytwarzam regularnie, zeżerane są błyskawicznie i jeszcze ani razu nie udało mi się ich zepsuć 🙂 ostatnią wersję robiłam napychaną jagodami i truskawkami zebranymi przez Mojego Trzyletniego Potwora. Do tej pory zastanawiam się gdzie on upchnął cztery rogale, bo w żołądku niemożliwe żeby się zmieściły…

    1. Gosiaczku, uściskaj mnie i ucałuj – będzie mi bardzo miło 🙂
      Wspaniale, że Ci tak dobrze te rogaliki wychodzą. Moja rodzina też je uwielbia. I moje koleżanki też korzystają chętnie z tego przepisu – bo jest super! A te Twoje rogaliki z jagodami i truskawkami to mi niezłego smaku narobiły. Teraz będę się oblizywać przed monitorem 😉 A na wyjeździe na pewno nie uda się upiec, ani kupić – bo kupne się nie umywają! Pozdrawiam szanownego Potwora, wielbiciela rogalików 🙂

  2. Super szybkie i łatwe w przygotowaniu 🙂 smakują wyśmienicie, zarówno wyjęte prosto z piekarnika jak i te ostygnięte… moje wypełniłam budyniem;) palce lizać 😀

    1. Asiu, z budyniem na pewno były pyszne. Dobrze, że mi przypomniałaś o takiej możliwości 🙂

    1. Aga, moje niejadki też takie rogaliki pochłaniają 🙂 To pewniak na przyjęciu dla dzieci!

  3. Rogaliki przepyszneeeeee 😉 Najlepszy przepis jaki kiedykowiek mialam a probowalm naprawde rozne -rozniste 😉 bardzo czesto je robie z marmolada , jablkami i cynamonem , z budyniem z serkiem a nawet z nutella ! ze wszyskim samkuja wysmienicie 😉 POLECAM ! Pozdrawiam wszyskie kuchareczki 😉

  4. dziś piekę kajzerki, aż żałuje że nie wpadłam na te rogaliki wcześniej
    ślinka cieknie 🙂

  5. Witam ponownie, właśnie włożyłam do piekarnika ostatnią porcję rogalików, są przepyszne zrobiłam z nutellą i cynamonem . Bardzo dziękuję za przepis :)pozdrawiam serdecznie i słodko

    1. Marta, bardzo się cieszę, że spodobały Ci się te rogaliki 🙂 Nadzienia, które wybrałaś, lubię bardzo!

  6. Te rogaliki sa pyszne! 🙂
    Robilam je z powidlami sliwkowymi, jablkami, i bez nadzienia. Znikaja blyskawicznie.
    Dzisiaj robie z rodzynkami. Zobaczymy jakie wyjda 😉
    Dziekuje za taki super pszepis

    1. Agnieszko, dziękuję za Twoją opinię 🙂 Przypomniałaś mi o rogalikach, a ja właśnie zastanawiałam się czy nie upiec jakiegoś pieczywa 🙂 Daj znać jak wyszły z rodzynkami.

    1. Daria, prawdopodobnie można zamrozić na dowolnym etapie: kulkę surowego ciasta, surowe rogaliki oraz upieczone rogaliki 🙂
      Ja nie mrożę kulki surowego ciasta, bo potem trzeba długo czekać aż się rozmrozi. Zamrożone rogaliki można od razu wstawić do piekarnika i piec trochę dłużej niż w przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.