Chlebki naan

Te chlebki przygotowałam jako dodatek do dania obiadowego (które pokażę w kolejnym przepisie). Okazało się, że bardzo zasmakowały dzieciom, jedzone bez żadnych dodatków. Były na tyle smaczne, że Klara na drugi dzień usmażyła sobie kolejną porcję!

Chlebki naan to płaskie chlebki drożdżowe podawane do wielu potraw w kuchni indyjskiej. Robi się je łatwo i szybko. Są bardzo smaczne i wciągające. Jeśli spróbujesz, to na jednym się nie skończy 😉

Chlebki naan

Chlebki naan

[10 placków]
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka z nerkowców lub innego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

[:Listonic]

Jeśli masz ochotę samodzielnie przygotować mleko roślinne, zajrzyj tutaj.

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce lub na stolnicy i wyrób ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i zwarte, nie może kleić się do rąk. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na godzinę.

Ponownie wyrób krótko ciasto i podziel je na 10 części. Z każdej uformuj kulkę, ułóż na stolnicy, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut.

Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką. Na rozgrzaną suchą patelnię kładź placek i smaż 1-2 minuty, aż na cieście pojawią się duże pęcherze powietrza. Kiedy placek od spodu będzie miał brązowe przypieczone miejsca, można go przełożyć na drugą stronę. Smaż przez kolejną minutę, zaglądając pod spód czy placek się nie przypala.

Chlebki naan 1Chlebki naan 2Chlebki naan 3Chlebki naan 000Chlebki naan

Zobacz też:

Pita Chlebki pita

Focaccia 6 Focaccia

Grissini Grissini

Grissini rubata orkiszowo-owsiane, razowe Grissini razowe orkiszowo-owsiane

Bułeczki ziołowe Bułeczki ziołowe

Bułeczki żytnio-owsiane z ziarnami Bułeczki żytnio-owsiane z ziarnami

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

    1. Zapewniam Cię, że zdążyłam już próby poczynić. Tylko światła wtedy nie miałam, a wszystko pożarte zostało 😉 Zrobię kolejne próby ☺

    1. Polskie żarło, podpłomyki przywodzą na myśl kuchnię węglową i stare czasy, ale oczywiście przepisy są bardzo podobne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.