Chałka z nadzieniem, dla dzieci

Tradycyjna chałka, z dodatkiem słodkiego nadzienia, upieczona w fajnych foremkach. To dobry pomysł na kanapki dla dzieci. Moje dzieci brały aktywny udział w przygotowaniu tej chałki, same dobierały smak nadzienia i na koniec same zajadały 🙂 W wersji „dorosłej” w ramach nadzienia wystarczy posypać ciasto cynamonem.

Podstawowy przepis na chałkę pochodzi z książki „Dobre gotowanie” dołączonej do Thermomix’a.

Wpis bierze udział w akcji zorganizowanej przez serwis zPierwszegoTłoczenia.pl: Gotujemy po polsku!

Chałka dla dzieci

Chałka z nadzieniem, dla dzieci

  • 2 żółtka
  • jajko
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy (najlepiej domowy)
  • 50 g świeżych drożdży lub torebka suchych (przewidziana na pół kg mąki)
  • 500 g mąki
  • łyżeczka soli

Propozycje nadzienia:

  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka nutelli
  • 4 kostki startej czekolady lub czubata łyżka czekolady w proszku
  • czekoladowe groszki lub posiekana czekolada
  • starta skórka z cytryny

Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Poczekaj aż zaczyn urośnie (najlepiej, jeśli podwoi objętość). Zmiksuj pozostałe mleko, jajka, cukier i cukier waniliowy. Dodaj masło i podgrzej całość, mieszając, aż do rozpuszczenia masła i cukru. Przestudź i dodaj zaczyn. Na stolnicę wysyp mąkę z solą, zrób dołek i wlej w niego płynne składniki. Wymieszaj wszystko i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne, wilgotne. Może odrobinę kleić się do rąk. Odłóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny, aż podwoi objętość. Ponownie wyrób ciasto. Podziel na tyle części, ile chałek chcesz uzyskać (u mnie 3). Każdą część ciasta rozwałkuj, posyp lub posmaruj nadzieniem, zwiń w rulon i włóż do foremki. Poczekaj kolejne pół godziny aż ciasto wyrośnie. Piecz 20-25 minut w temperaturze 200°C lub 180°C z termoobiegiem.

Jeśli masz Thermomix:

Do naczynia włóż jajka, masło, mleko i cukry, wymieszaj: 1,5 minuty, temp. 50°C, obr. poz. 5. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj 3 minuty, obroty: Interwał. Wyłóż do miski, przykryj folią, pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Dalej postępuj jak w powyższym przepisie.

Chałka dla dzieciChałka dla dzieciChałka dla dzieci

Gotujemy po polsku!

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

20 komentarzy

    1. Kasiu, dla dzieci najlepsze! Do smarowania masłem trochę trudniejsze, ale kształt działa zachęcająco na dzieci.

  1. Chałka świetna, z nadzieniem jeszcze lepsza, sama bym zjadła, ale te formy, pierwszy raz takie widzę – eh, jeszcze mało widziałam 😉

    1. Aga, z tego co pamiętam, to formy kupiłam w Klubie Dla Ciebie – na razie dobrze się spisują 🙂

  2. oranyrany, ale śliczności 🙂 i jakie to proste tak w sumie…

    chyba będę musiała od Teściówki foremki do bab wydębić, bo swoich nie mam, a takie cosie bym zrobiła z chęcią 🙂

    1. Gosiaczku, zrób sobie baby chałkowe – w zimne wieczory dobrze smakują z mlekiem na przykład 🙂

  3. Witam,
    kupiłam foremki i zabieram się do pieczenia,mam pytanie piekłaś z zamknięciem,na leżąco czy stojąco?
    Będę wdzięczna za rady Magda

    1. Madlen, bułeczki wyrastały i piekły się zamknięte, na leżąco 🙂 Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało pytaj !

  4. Też mam takie foremki. Piekłam w nich chleb, ale miałam trudności z wyjęciem go. Zdradź tajemnicę, jak Tobie się to udało 😉

    1. Agnieszka, potrząsnęłam i chałki same wypadały 🙂 Może to kwestia włożenia nie za dużo ciasta do środka. Bo jak zacznie kipieć bokami i przypiekać się, to wtedy na pewno jest trudno. Ja wkładałam ciasto o objętości mniej więcej połowy objętości foremki. Czekałam pół godziny lub dłużej aż wyrośnie i dopiero wtedy wkładałam do porządnie nagrzanego piekarnika.
      Foremek niczym nie smarowałam przed użyciem.
      Powodzenia przy następnym pieczeniu 🙂

  5. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Piekłam chleb drugi raz i niestety znowu to samo. Nie mam szczęścia do tych foremek ;).

    1. Agnieszka, to może spróbuj wysmarować je w środku tłuszczem przed włożeniem ciasta. A może wypróbuj inny przepis na ciasto drożdżowe? Powodzenia przy kolejnej próbie! 🙂

  6. Właśnie chodzi o to, że nie chcę smarować foremek tłuszczem ;/ Niby mają nieprzywieralną powłokę, ale mi do nich przywiera wszystko 😀
    A poza tym moje są wykonane z kiepskiego materiału i łatwo się odkształcają. Bardzo dziękuję za porady 🙂

    1. Agnieszka, czyli możliwe, że nie mamy identycznych foremek, tylko w podobnym kształcie. Jeżeli zdarzyło Ci się choć raz podważyć upieczone ciasto nożem, to powierzchnia w środku może być teraz porysowana i ciasto zawsze będzie przywierać 🙁 Ja w ten sposób zepsułam sobie jedną wysokiej jakości foremkę do chleba. Teraz zawsze przed użyciem muszę posmarować ją olejem i wysypać otrębami.

  7. Kupiłam je w KDC. Niestety od samego początku nie dało się wyjąć ciasta z formy ;/ Chciałam je nawet reklamować, ale w końcu sobie darowałam. Może jeszcze kiedyś spróbuje w nich coś upiec, wysypując formy otrębami. Bardzo dziękuję Ci Olu za wszystkie rady 🙂

    1. Agnieszko, wypróbuj inny przepis na ciasto drożdżowe, najlepiej z większą ilością tłuszczu (np. chałkę) i wypełnij foremki tylko do połowy objętości. Powodzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.