Gotowanie bez konserwantów

Zapraszam na niedzielną, lekką relację z pewnego spotkania. Może zainspiruje Was do ugotowania czegoś smacznego i zdrowego 🙂

Miałam niedawno okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Roberta Sowy. Gotowaliśmy bez konserwantów, używając produktów pakowanych w kartony. Sponsorem tego spotkania była marka Tetra Pak, producent opakowań kartonowych.

Krewetki królewskie smażone z pomidorami i ziołami – danie, które zjadłam bez fotografowania 🙂

Pieczony łosoś norweski podany na ragout z soczewicy i pomidorów. Łososia uwielbiam. Przyznaję, że sama nie wymyśliłabym połączenia go z soczewicą. Takie zestawienie okazało się wspaniałe!


Zupa hiszpańska z chorizo, awokado, pomidorami, groszkiem, kukurydzą i świeżą kolendrą. Ognista, pełna smaków.


Pikantne piersi kaczki z gruszkami, miodem, śliwowicą, rozmarynem i kukurydzą. Właśnie to danie pomagałam przyrządzić. Sos z karmelu, zgaszonego śliwowicą, wymieszanego z masłem i kilkoma smakowymi dodatkami był po prostu obłędny.

Sałatka owocowa ze świeżą miętą i sorbetem marchewkowym z rokitnikiem.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

6 komentarzy

  1. kuchnia mistrza!!!! bardzo lubiłam, jak gotował w Sobieskim!!!! Kiedyś niedaleko mieszkałam i lubiłam wpadać!!!

  2. No, no świetne warsztaty pod względem kulinarnym. Aż żałuję, że mnie tam nie było.

    I ciekawa jestem rokitnika, bo nigdy nie jadłam.

    A przepis na zupę masz? 🙂

    pozdrawiam

    1. Oczko, przepisu na zupę nie mam. Byłam w zespole przygotowującym kaczkę, ale też nie wszystko zapamiętałam.
      Nie mam pojęcia jak smakuje sam rokitnik, ale w sorbet był pyszny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.