Minimusaka i wspólne raclettowanie, z fondue czekoladowym na deser oraz konkurs

|

Oto kolejne wspaniałe spotkanie, w jakim ostatnio wzięłam udział. W tym przypadku było kameralnie, przytulnie i bardzo wesoło.

Wspólne gotowanie z Severin

Jak bardzo było wesoło to najlepiej widać na sympatycznym filmiku, wykonanym przez ekipę kotlet.tv:

W spotkaniu wzięli udział: Dorota, Klaudyna oraz Paulina i Michał (po drugiej stronie obiektywu), no i ja. Skupiliśmy się wokół dwóch umilaczy przyjęć: raclette i fondue marki Severin. Te urządzenia mają coś w sobie! Klimat takich spotkań jest zawsze serdeczny. Wspólne jedzenie zbliża, odpręża i wprowadza miły nastrój między biesiadnikami.

Gotowanie z Severin - przygotowania

Specjalnie na to spotkanie zaplanowałyśmy minimusaki, które na raclette wyszły świetnie. Zgodnie stwierdziliśmy, że wyszło jeszcze smaczniej niż się spodziewaliśmy, a spodziewaliśmy się przecież wiele po takim spotkaniu 🙂 Mi jeszcze bardziej przypadła do gustu wersja tej potrawy z cukinią i pieczarkami grillowanymi. Każdy może tu łączyć składniki według własnych upodobań.

Raclette

Raclette - warzywa

A na deser przewidziałyśmy fondue czekoladowe, które wyszło idealne, więc proporcje koniecznie muszę Wam podać: 100 g czekolady mlecznej i 200 g gorzkiej, 500 ml śmietanki 30% oraz skórka starta z jednej pomarańczy. Tym razem wybrałyśmy jako dodatek skórkę startą z pomarańczy, ale zgodziłyśmy się, że z kardamonem byłoby równie wspaniale!

Fondue

Spotkałyśmy się nie tylko po to, aby pogadać i zjeść coś dobrego, ale również aby zaprosić Was do udziału w konkursie 🙂 Dwie główne nagrody są bardzo atrakcyjne (świetny sprzęt i niezłe pieniądze), więc koniecznie zajrzyjcie na stronę Severin na Facebooku. Razem z pozostałymi blogerkami, obecnymi na spotkaniu, wybierzemy dwie najlepsze prace, a Severin hojnie nagrodzi zwycięzców.

Artykuł komercyjny
Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

15 komentarzy

  1. Też mi było bardzo miło 🙂 a do fondue to chyba radośnie dałyśmy aż 3 tabliczki – dwie gorzkie i 1 mleczną 🙂
    Dziękuję za miłe spotkanie i wiesz, nabrałam ochotę na więcej takich fajnych spotkań 🙂 ściskam

    1. Paulina, no właśnie o proporcje w fondue chciałam Was podpytać, bo nie byłam pewna. Zaraz poprawię.
      Ja też dziękuję Ci za miłe spotkanie i też mam wielką ochotę na kolejne 🙂

  2. Alez Wam wesolo! 🙂
    Zazdrosc mnie pozera! …
    Ale mam motywacje, zeby wreszcie moje czekoladowe fondue zaczac uzywac. 🙂

    PS. Piekny szal Olu! Sama sie w takich kocham i mam caly kosz.

    Pozdrawiam!

    1. Kasiu, przyjeżdżaj 😉 Najwyżej zrobimy prywatne spotkanie w domu 🙂
      Czekoladowego fondue użyj na Święta, na pewno wszyscy będą zachwyceni 🙂

  3. pieknie wszystkie wygladacie, tak radosnie :))
    jakos zamarzyl mi sie sylwester z raclette i fondue 😉 ..

    1. Tanroth, byłyśmy bardzo radosne 🙂 Po prostu fajnie było!
      O, to jest genialny pomysł, żeby na Sylwestra użyć tych naczyń! Wystarczy pokroić składniki i przyjęcie gotowe 🙂

  4. Hej Olu
    Niedawno odkrylam Twoj blog. Bardzo mnie zaintrygowaly te mini musaki. Czy moze zamierzasz opublikowac przepis?

    1. Magda, przepis jest banalny: przygotuj mięso mielone w sosie pomidorowym. Bakłażana i ser raclette pokrój na plastry. Na początek trzeba grillować plastry bakłażana. Kiedy będą gotowe, każdy na swoją patelenkę nakłada plaster bakłażana, trochę mięsa mielonego w sosie pomidorowym i plaster sera raclette. Trzeba to wszystko zapiekać aż ser się roztopi.
      Mięso w sosie możesz wykonać wg przepisu: https://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_miesne/pyszne-mieso-mielone-do-roznych-dan-i-lazania/
      Marchew i seler można tu pominąć. Jeżeli mięso wołowe zastąpisz wieprzowym, to wystarczy dusić je przez pół godziny, zamiast półtorej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.