Żurek domowy

W tym temacie jestem początkująca, ale chętnie podzielę się z Wami wrażeniami z mojego pierwszego w życiu żurku na własnym zakwasie 🙂 Bardzo prosty przepis znalazłam w blogu Gotuję bo lubię. Trochę go zmodyfikowałam, biorąc z innych przepisów to, co mi odpowiadało. Polecam początkującym i zapominalskim, którzy o zakwasie przypominają sobie dopiero w okolicach Triduum Paschalnego 😉 Wystarczą 2-3 dni, aby uzyskać własny zakwas. Jeśli wolisz żur w kolorze białym (nie brązowym), to użyj do zakwasu białej mąki żytniej (nie razowej).

A może zamiast żurku wolisz barszcz biały albo barszcz czerwony z kiszonych buraków?

Żurek na zakwasie

Żurek domowy

Na zakwas:

  • pół szkl mąki żytniej razowej – ja zmieliłam ziarno żyta w Thermomix’ie 🙂
  • skórka z kromki chleba razowego (w wielu przepisach nie występuje, więc pewnie można nie dodawać)
  • 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • szkl wody

Na żurek:

  • biała kiełbasa
  • zakwas na żurek
  • marchewka
  • pół małej pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

[:Listonic]

Wszystkie składniki zakwasu wymieszaj w słoiku lub w garnku glinianym i odstaw na 2-3 dni. Z własnego doświadczenia stwierdzam, że parapet kuchenny nie jest ciepłym miejscem o tej porze roku 😉
Na patelni zeszklij na oliwie posiekana cebulę i 2 ząbki czosnku (można ten krok pominąć i nie dodawać tych składników). W 2,5 l wody ugotuj kiełbasę, pokrojone w kostkę ziemniaki i warzywa (łącznie z zeszkloną cebulą i czosnkiem). Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj zakwas (radzę dodać cały płyn i odrobinę mąki z zakwasu i ocenić gęstość) i posiekany trzeci ząbek czosnku i chwilę pogotuj. Następnie dodaj śmietanę zahartowaną odrobiną gorącego wywaru. Dodaj sól, pieprz i majeranek do smaku.

Żurek na zakwasie 0

Żurek domowy

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

  1. OmatkooranyoOluśojej, od dwóch tyg chodzi za mną żurek, taki uch, tłuściutki, kwaskowaty, słonawy, z kiełbaską, z jajeczkiem, ze wszystkim co trzeba!!!
    i pupsko, zakwasu nie mam, nawet butelkowego NIGDZIE nie znalazłam… GRRR!!!

    a może ja bym od Ciebie jednak ciut zakwasu wydębiła..? 🙂

  2. Witam.
    Należy chyba dodać, że woda ma być przegotowana?
    Skórkę dodaje się by przyspieszyć fermentację, mozna ją zastąpić na przykład odrobiną zakwasu…

  3. Kusisz… Tylko nie mogę żyta, ale chyba mam razową mąkę ryżową, też działa.
    Mogę zastartować zakwas sokiem ogórkowym? Bakteria w zasadzie ta sama…

    1. Jasne! Nie próbowałam prowadzić zakwasu na mące ryżowej i soku z ogórków kiszonych, ale powinno się udać 🙂 Daj znać! Jestem bardzo ciekawa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.