De Grendel Shiraz Petit Verdot

20151121_132954Jeśli w listopadowe popołudnie myślę o Południowej Afryce, to mam jedno, krótkie skojarzenie pogodowe: na pewno cieplej niż u nas 😉

A skąd temat Południowej Afryki? Otóż brałem udział w małej degustacji, która odbyła się w zaprzyjaźnionym sklepie winiarskim. Jednym z win było wino właśnie z Południowej Afryki. Tym winem był kupaż dwóch szczepów: Shiraz i Petit Verdot

Wino to ma barwę ciemnej wiśni a piękne łzy na ściankach kieliszka informują, że mamy kontakt z winem o wysokiej zawartości alkoholu (14%). (warto otworzyć to wino ze dwa kwadranse przed podaniem)

Wyczujemy aromaty czerwonych owoców wsparte solidnym pieprzem

W ustach wino jest owocowe ze wspomnianą pikantnością. Garbnik jest na wysokim poziomie przy jednoczesnej niskiej kwasowości

Wino to można pić samo w sobie. Gdyby chcieć podać je do potrawy, to zaproponowałbym dania mięsne, np.: wołowinę czy wieprzowinę. Śmiało można podać je do szerokiego spectrum serów – od twardych, poprzez camembert, brie a na sokole czy goudzie kończąc. Chcąc podać do bardziej codziennych dań, zagra np. ze spaghetti bolognese czy pikantnym gulaszem

Bardzo przyjemne wino, które jeszcze na pewno trafi do mojego kieliszka

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.