Przecier pomidorowy
Łatwy do wykonania domowy przecier pomidorowy, który smakuje tak jak te włoskie. Na końcu podaję przepis na ekspresowe wykonanie takiego przecieru.
Jeżeli masz już przecier, to łatwo wykonasz sos pomidorowy do makaronu.
Inne potrawy, w których wykorzystuję przecier pomidorowy: Zupa pomidorowa, Linguine z sosem pomidorowym, Pulpeciki w sosie pomidorowym, Mięso mielone w sosie pomidorowym i lazania, Pizza, Warzywa grillowane, z sosem pomidorowym i oscypkiem, Warzywa duszone w sosie pomidorowym.
Przecier pomidorowy
- 1 kg pomidorów podłużnych (wyjdzie około 0,75 l przecieru)
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- łyżka oliwy z oliwek
[:Listonic]
Pomidory sparzyć: zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Potem odlać wodę, każdy pomidor przekroić na pół i obrać ze skórki, wycinając przy okazji twarde szypułki. Wrzucić do garnka z grubym dnem, zmiksować, gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i jeszcze kilka minut gotować.
Wyparzyć słoiki przez 1 minutę w gotującej się wodzie. Wlać wrzący przecier, zakręcić mocno i postawić do góry dnem.
Wersja ekspresowa
Pomidory umyć, wyciąć szypułki, nie obierać. Zmiksować, zagotować i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodać przyprawy. Gorący przecier jeszcze raz zmiksować (ostrożnie, żeby się nie poparzyć!). Znowu doprowadzić do wrzenia i rozlać do wyparzonych słoików.
Genialne!!! Dzięki:))
Dorota, cieszę się, że Ci się przyda 🙂
aaw, na 3 zdjeciu babelki ulozyly sie w serduszko 🙂
Tanroth, sprawdziłam! Rzeczywiście 🙂
Czy ten przecier może stać w słoikach przez całą zimę? Pestki nie powodują fermentacji?
Pozdrawiam
Agata, u nas ten przecier stał w słoiku 4 miesiące. Nie udało mi się sprawdzić, czy wytrzymałby dłużej. Po 4 miesiącach nie wykazywał oznak fermentacji.
Super! W tamtym tygodniu robiłam „ketchup” z cukinii, jutro zrobię przecier 🙂
Fajny jest ten czas, kiedy tyle wspaniałych warzyw osiąga pełnię swojego smaku 🙂