Śledzie w śmietanie, z jabłkami

Śledzie w śmietanie zawsze ujmują mnie swoją delikatnością. Z dwóch tak różnych smaków powstaje świetne połączenie. Cebula zaostrza smak. Jabłka dodają soczystości.

Zobacz też Śledzie w oliwie, z jabłkami.

Śledzie w śmietanie

 

Śledzie w śmietanie, z jabłkami

  • 2 płaty śledziowe solone lub marynowane
  • szkl mleka
  • pół cebuli
  • jabłko
  • 200 ml śmietany
  • szczypta pieprzu
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu

[:Listonic]

Śledzia namocz przez kilka godzin w mleku. Odsącz i pokrój na kawałki na jeden kęs. Cebulę pokrój w piórka i sparz wrzątkiem. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce lub posiekaj w malakserze. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz pieprzu czerwonego. Pozostały pieprz rozgnieć bokiem dużego noże lub posiekaj i posyp sałatkę na wierzchu.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

11 komentarzy

    1. Jolu, ja też wolę z marynowanych. A moje śledzie przegryzały się tylko kilka godzin i drugiego dnia nie doczekały 😉

  1. Ja dodaje jeszcze tartego ogórka, a pozostałe składniki takie jak u Ciebie. Pyszna jest ta sałatka. A czerwony pieprz pięknie się akcentuje na bieli śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.