Placuszki z jogurtem, syropem klonowym i porzeczkami

Wszelkie placuszki kojarzą mi się z chłodniejszymi dniami. W upał raczej unikam stania nad patelnią. Właśnie teraz mamy te nieliczne dni w roku, kiedy jeszcze są dostępne owoce, a już nie jest tak gorąco. Dlatego nabrałam chęci na placuszki w towarzystwie porzeczek. Najlepiej, jeśli placuszki są ciepłe, a jogurt zimny. Lubię takie kontrasty. Kwaśne porzeczki uzupełniają smak tego dania, które dzięki nim jest sycące i orzeźwiające jednocześnie. Oczywiście porzeczki można zastąpić innymi ulubionymi owocami. Świetnie sprawdzą się maliny, jagody lub truskawki.

Placuszki z jogurtem, syropem klonowym i porzeczkami

Placuszki z jogurtem, syropem klonowym i porzeczkami

  • placuszki (mąka, cukier, jajka, mleko, masło)
  • jogurt naturalny, najlepiej domowy
  • syrop klonowy
  • porzeczki

[:Listonic]

Placuszki przygotuj według przepisu. Ułożone na talerzach skrop syropem klonowym, polej jogurtem, a na wierzchu ułóż owoce.

Placuszki z jogurtem, syropem klonowym i porzeczkami

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

    1. Zgadza się. Jednak te czerwone owoce jakoś najbardziej mi pasują 🙂
      Owoce importowane nie mają tego smaku.
      Oczywiście w zimie lepiej te importowane niż żadne…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.