Placuszki Nigelli (+film z serii Dzieci gotują)
Na początek placuszki, które moje obie córki bardzo lubią jadać na śniadanie.
Zanim zacznę, wyjaśnię, że jestem fanką przepisów i podejścia do gotowania Nigelli Lawson. Wcześniej moją ulubienicą była Tessa Capponi Borawska.
Placuszki Nigelli
- 225 g mąki
- 5-6 łyżeczek cukru
- 2 jajka
- 300 ml mleka (lub więcej, jeśli ciasto przygotowujemy dzień wcześniej)
- kilka łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła
[:Listonic]
Białka ubij na pianę. Mąkę, cukier, żółtka i mleko zmiksuj. Wymieszaj z pianą z białek i masłem. Smaż placuszki.
Moim zdaniem cały smak tkwi w tym maśle. Poza tym ten przepis jest przeze mnie zmodyfikowany, bo nie daję proszku do pieczenia i więcej słodzę. No i nie szykuję ciasta na parę godzin przed smażeniem – muszę od razu smażyć i jeść. Dzieci też nie chcą czekać
Placuszki Nigelli z serem ricotta
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g sera ricotta
- 125 ml mleka
Białka ubić na pianę. Pozostałe składniki zmiksować. Smażyć na złotobrązowo.
Super sobie poradziła:)
Aniu, dzięki! Ja też tak uważam 🙂
Brawo Klara
Placuszki wyglądają apetycznie
Składam zamówienie
Wybredny, przekażę Klarze, że przygotowała na Wasz przyjazd 🙂
Na pewno wypróbuję z moim synkiem… uwielbiamy wszelkie placuszki 🙂
Mordoklejka, my też uwielbiamy placuszki. I naleśniki. Ten przepis gorąco polecam 🙂