Kwas buraczany i kiszone buraki

|

To dla mnie coś zupełnie nowego. Nie wiedziałam, że mogę sama w bardzo prosty sposób zrobić kwas buraczany, niezbędny do przyrządzenia pysznego barszczu (szczególnie wigilijnego). I nie miałam pojęcia, że jest taki zdrowy (można pić łyżkę dziennie zamiast preparatów witaminowych) i że można przy okazji uzyskać kiszone buraczki, przepyszne do sałatek. No same zalety po prostu! 🙂

Polecam wykorzystanie kiszonych buraków do Orzeźwiającej sałatki witaminowej z kiszonych buraków, a kwasu buraczanego do Barszczu z kiszonych buraków.

Przepis i zachętę do jego wypróbowania znalazłam u Grażyny, której bardzo dziękuję.
Wpis bierze udział w akcjach: „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009” i „Potrawy zdrowe i dietetyczne”.

 

Kwas buraczany i kiszone buraki

  • kilka buraków
  • ząbek czosnku
  • kawałek razowego chleba
  • sól

Buraki obierz, pokrój na kawałki i ułóż ciasno w słoiku. Na wierzchu połóż obrany ząbek czosnku i chleb. Wodę wymieszaj z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Zalej buraki letnią wodą z solą i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Najlepiej ustawić słoik koło kaloryfera, bo zimą w temperaturze pokojowej jakoś moje buraki nie chciały się ukisić. Po tych kilku dniach sprawdź czy kwas ma kwaśno-winny smak. Jeśli tak, to jest już gotowy. Wyjmij chleb, zamknij słoik i wstaw kwas z buraczkami do lodówki.


Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

24 komentarze

  1. a czy podczas kiszenia (te 3-4 dni) słoik ma być otwarty czy przykryty czymś szczelnie?

  2. Pytania się mnożą podczas robienia – moje buraki „wypiły” wodę, czy mam jej dolać tak by wszystkie były przykryte wodą?

    1. Asiek, nie mam pojęcia! Chyba postawiłaś buraki w bardzo ciepłym miejscu, skoro woda wyparowała. Na pewno buraki bez wody nie ukiszą się, czyli chyba bym dolała przegotowanej, ostudzonej wody.

  3. tak zrobiłam… te moje buraki chyba jakieś dziwne, bo to one mocno spęczniały, a słoik stał po prostu w kuchni.

    1. Czesiek, słuszne pytanie 🙂 Dopisałam na początku wpisu linki do potraw wykorzystujących kwas buraczany i kiszone buraki.

      1. Bozena, zgadza się, można. Zwyczajowo barszcz gotuje się na zakwasie, ale na kiszonych burakach też można 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.