Jajko zapiekane w bułce – po turecku
Od kiedy po długiej przerwie wróciłam do tej potrawy, codziennie robię ją sobie na śniadanie. Za każdym razem kombinuję, oczywiście 🙂 Dzisiejsza wersja została zainspirowana przez danie Jajka w koszulkach w jogurcie. Podoba mi się połączenie smaków: delikatny jogurt, sycące jajko i czosnek oraz dodająca koloru i smaczku papryka. Danie pyszne i lekkie, ale jednocześnie sycące.
Jajko zapiekane w bułce – po turecku
- bułka
- masło
- jajko
- łyżka jogurtu naturalnego
- odrobina czosnku (1/4 ząbka)
- sól, papryka czerwona (ja posypałam też odrobiną lubczyku)
[:Listonic]
Bułkę wydrąż jak w przepisie na Jajko zapiekane w bułce – tradycyjne. Posmaruj wnętrze bułki masłem. Wlej do środka jogurt wymieszany z posiekanym czosnkiem. Ostrożnie wlej jajko. Posyp solą i papryką. Piecz w 200°C z termoobiegiem przez około 8 minut. Kiedy tylko białko się zetnie, wyjmij z piekarnika.
OO mój ulubiony przepis ! Naprawdę polecam. 😉
Magdaleno, to taki swojski smak 🙂 Bardzo lubię.