Dynia smażona na oliwie z oliwek

|

Fani strony 2 smaki na Facebooku już wiedzą, że dostałam ogromną dynię, która ważyła 22 kg! Piotrek, bardzo dziękuję za ten wspaniały prezent i gratuluję pełnego sukcesu ogrodniczego 🙂 Zdążyłam już zrobić z niej kilka rzeczy oraz sporo zamrozić.

Na dobry dyniowy początek przedstawiam coś prostego i błyskawicznego w wykonaniu, a do tego zaskakująco smacznego jak na taki mały wkład pracy. Jeżeli lubisz dynię pieczoną, to ta ekspresowa wersja też będzie Ci smakować. Chętnie dodaję do takiej potrawy sól morską gruboziarnistą, czosnek i/lub papryczkę chili, bo dynia sama w sobie ma mało wyrazisty smak.

Przy okazji przypominam, że dziś jest ostatni dzień promocji dla Czytelników strony 2 smaki na oliwę z oliwek – szczegóły na końcu wpisu o naleśnikach.

Dynia smażona na oliwie z oliwek

Dynia smażona na oliwie z oliwek

  • ok. pół kg dyni
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • ew. papryczka chili
  • ew. ząbek czosnku

[:Listonic]

Dynię obierz ze skóry i farfocli. Pokrój na niedużą kostkę (ok. 2 cm). Dodaj posiekane papryczkę i czosnek, jeśli używasz. Smaż na oliwie, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do zrumienienia dyni. Wyłóż na 2 talerze i posyp solą.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

  1. cos zdecydowanie dla mnie! Olu, mam nadzieje, ze podzielisz sie przepisami na ktore zuzyjesz badz juz zuzylas ta wspanialosc 🙂 !

      1. wspaniale, sporo dyni zamrozilam a moi rodzice juz na nia patrzec nie moga bo wciaz im dynie wciskam czy to na obiad czy ja przemyce w ciescie a ja zupelnie nie rozumiem jak mozna miec dosyc dyni 😉 a dzis na obiad byly odsmazane kopytka ziemnaczano-dyniowe a jako jarzynka.. smazona dynia 🙂

        1. Tanroth, zjadłabym z przyjemnością takie danie 🙂 Tylko ja jakoś za leniwa jestem do kopytek, chociaż wiem, że to wcale nie jest pracochłonna potrawa…

  2. Do tej pory robiłem tylko zupę krem z dyni.
    Przepis na smażoną dynię fajny. Nieco zmodyfikowałem i dodałem pod koniec smażenia sos sojowy i na sam koniec oprószyłem mąką. Sympatyczne danie wychodzi 🙂

  3. robiłam pierwszy raz dynie w ten sposób i jest naprawdę smaczna ,ja dałam troszkę papryczki i troszkę czosnku ,zaznaczam jest to syte danie,dziękuję ze mogłam skorzystać z przepisu -pozdrawiam.

    1. Halina, dziękuję za Twoją relację z przygotowania tego dania. Rzeczywiście danie jest sycące, jak każde smażone na oliwie czy oleju. Jednak na szczęście takie wersje są zaliczane do dań zdrowych, bo warzywa i oliwa to samo zdrowie 🙂
      Papryczkę i czosnek na pewno warto tu dodać. Można tez pójść w innym kierunku i dodać gałkę muszkatołową albo tymianek – też może być ciekawie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.