Trzy znaki smaku i ciekawostki o miodzie

Jakiś czas temu byłam na prezentacji polskich produktów objętych specjalnym programem chroniącym je i promującym. Jeśli macie możliwość spróbowania któregoś z nich, to gorąco Was namawiam, bo warto.

Trzy znaki smaku - miód kurpiowski 1

Miód kurpiowski

Miałam okazję rozmawiać z producentem miodu kurpiowskiego. Pan Zbigniew Szymański ma ogromną wiedzę na temat pszczół i miodu.
Trzy znaki smaku - miód kurpiowski 2Dowiedziałam się między innymi dlaczego miód produkowany w zanieczyszczonej okolicy jest zdrowy. Naukowcy przebadali pszczoły i miód z uli stojących w pobliżu fabryk. Badali oddzielnie pszczoły, oddzielnie ich larwy, oddzielnie miód i oddzielnie pyłek pszczeli. Okazało się, że w ciele pszczół oraz w pyłku zawarte są szkodliwe pierwiastki, ale w ciele larw oraz w miodzie szkodliwych pierwiastków nie znaleziono. Czyli pszczoły, nawet jeśli są narażone na trudne warunki, to nie przekazują szkodliwych substancji następnemu pokoleniu.

Kolejna ważna informacja o miodzie, to sposób jego przechowywania. Kiedy kupicie świeży, płynny miód, włóżcie go do lodówki lub w inne chłodne miejsce, do czasu aż się skrystalizuje. Po wyjęciu z lodówki, kiedy miód się ociepli będzie skrystalizowany, ale miękki. Jeśli nie włożycie płynnego miodu do lodówki, to w temperaturze pokojowej również skrystalizuje, ale będzie tak twardy, że trudno będzie wbić w niego łyżeczkę. Mi ta informacje przyda się na pewno, bo już mi się zdarzało walczyć z bardzo twardym miodem.

Trzy znaki smaku - suska, przystawki

Trzy znaki smaku - suska sechlońskaSuska sechlońska

Suska to wspaniała podsuszona i podwędzona śliwka. Świetna na kompot z suszu, jako farsz pierogów oraz jako dodatek w przekąskach mięsnych.

 

 

Trzy znaki smaku - jabłka łąckie

Jabłka łąckie

Jabłka z Doliny Łąckiej są bardzo soczyste, dość mocno kwaskowe i jędrne. A po obraniu i pokrojeniu nie brązowieją!

Trzy znaki smaku - kołacz śląskiKołacz śląski

Lubię ciasta kruche i piekę ich sporo, więc nie sądziłam, że kołacz zrobi na mnie większe wrażenie. Jednak okazał się wspaniały w smaku. Szczególnie wersja z makiem bardzo przypadła mi do gustu. Kruszonka produkowana ręcznie z małych kawałków ciasta jest świetna i na pewno będę próbowała w swojej kuchni odtworzyć ten smak i wygląd.

Trzy znaki smaku - ser koryciński swojski

Ser koryciński swojski

Ser dojrzewający, wyprodukowany z pełnego, niepasteryzowanego mleka krowiego można wypróbować na różnych etapach dojrzewania. Mi najbardziej posmakował ser dojrzały, dojrzewający ponad 14 dni.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

16 komentarzy

    1. Wbrew pozorom nie łatwo było przejeść tą ilość. Ciasto i farsz od serca – pełne smaków i sycące. Biorąc pod uwagę sąsiednie stoiska, to każdy był w stanie zjeść jeden, może dwa kawałki. A były trzy smaki do wyboru… Rany, już mi ślinka leci, na samo wspomnienie 😀

  1. Ostatnio nabyłem miody z Maciejowa
    Malinowy, gryczany, lipowy, spadziowy
    Nigdy dotąd nie jadłem malinowego – pyszny

  2. Też byłam kiedyś na spotkaniu z panem Szymańskim, wiele ciekawych rzeczy się wtedy o miodach dowiedziałam i od tego czasu mam głównie miody tego pana u siebie:) Drugim produktem certyfikowanym, który cenię jest olej rydzowy. Niestety wiele innych jest u mnie raczej niedostępnych:(

    1. Mątewka, olej rydzowy też mam, ale jeszcze go nie otworzyłam. Czeka na swoją kolej, a ja jestem bardzo ciekawa z czym mi się będzie dobrze komponował 🙂
      Bardzo żałuję, że miałam tak niewiele czasu na rozmowę z panem Szymańskim. Potrafi tak opowiadać, że historii o zwykłych pszczołach słucha się z wypiekami na twarzy.

    1. Jolu, ja miałam podobnie: wcześniej znałam ser koryciński. Teraz jestem wielbicielką suski sechlońskiej i paru innych produktów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.