Markizy lodowe z mascarpone (+film z serii Bajeczne smaki)
Ten deser na pewno zrobię na Święta. Najważniejsze, że można go przyrządzić dużo wcześniej. Poza tym jest pyszny. I świetny na niespodziewanych gości.
Zobacz też film z przygotowania takich markiz lodowych.
Deser lodowy (herbatniki z lodami mascarpone)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 mielonych migdałów (lub wiórków kokosowych)
- odrobina zmielonej kawy (na czubek noża)
- ew. bita śmietana
- ciastka czekoladowe (np. domowe ciastka czekoladowe lub herbatniki LU Łakotki kakaowe)
[:Listonic]
Jeżeli dodajemy wiórki, to dobrze jest sparzyć je odrobiną wrzątku – będą miękkie i delikatne. Wszystkie składniki masy wymieszaj. Bitą śmietanę dodaj na końcu i mieszaj delikatnie. Na ciastko nałóż masę i drugie ciastko – powstaną dwa ciastka z masą w środku (jak markizy na przykład, ale z grubszą warstwą masy). Włóż do zamrażalnika na co najmniej godzinę.
Uwaga: Bita śmietana sprawia, że masa jest delikatniejsza i bardziej rzadka. I znacznie zwiększa ilość przyrządzanego deseru. Nie można jednak dodać jej zbyt dużo, bo rzadką masę trudno utrzymać pomiędzy ciastkami. Ja ostatnio coraz częściej wybieram wersję bez bitej śmietany.
jakie są proporcje?!
Karo, proporcje można tu dość swobodnie dobierać. Na paczkę ciastek można liczyć 250 gramów serka mascarpone, 1-2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mielonych migdałów, kawy na czubek noża, czyli znacznie mniej niż szczyptę.
Olu, można je zrobić kilka dni wcześniej? Coś im się stanie jak trochę dłużej poleżą w zamrażalniku? Myślisz, że potem przed podaniem wyjąć je jakiś czas wcześniej?
Karolina, właśnie ich wielką zaletą jest, że można je przygotować kilka dni wcześniej! Jeżeli nie trzymasz w zamrażalniku rzeczy o intensywnym zapachu, to ciasteczka będą smaczne przez jakieś 2 tygodnie, potem wilgotnieją i nabierają zamrażarkowego aromatu. Przed podaniem należy je trzymać kilka minut w temperaturze pokojowej. Chodzi o to, żeby masa mascarpone dała się ugryźć. Nie może jednak ogrzać się do temperatury pokojowej, bo wiele straci na smaku – czyli pół godziny po wyjęciu z zamrażalnika ciasteczka powinny być już zjedzone.
Dziękuję! To chyba się przymierzę do nich 🙂
Karolina, powodzenia 🙂
Jakiej kawy mapi dodaje? mielonej czy rozpuszczalnej?
Justyna, dodaję mieloną, ale rozpuszczalna też może być 🙂