Cannelloni z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi, zapiekane pod beszamelem

To jest moja kolejna propozycja z pysznymi makaronami Lubella Inspiracje. Dziś proponuję Wam danie dość sycące, pyszne, o włoskim charakterze. Kto zna smak szynki parmeńskiej i włoskich pomidorów suszonych, ten wie, że takie połączenie musi być pyszne. Farsz połączony jest kremowym serkiem ricotta, obok leżą pyszne zielone szparagi, a wszystko zapieczone w delikatnym beszamelu. I jeszcze na wierzchu trochę mozzarelli i sera grana padano, żeby powstała pyszna serowa skórka 🙂

Przypominam o trwającym na mojej stronie konkursie Lubelli, w którym można wygrać zestaw ekskluzywnych makaronów Lubella Inspiracje.

Canelloni (rurki) faszerowane ricottą, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi

Cannelloni z ricottą, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi zapiekane pod beszamelem

  • pół opakowania makaronu Cannelloni Lubella Inspiracje
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 opakowania sera ricotta
  • kilkanaście plastrów szynki parmeńskiej (około 200 g)
  • duża garść pomidorów suszonych (nie muszą być z zalewy)
  • beszamel (3 szkl mleka + 4 łyżki mąki + 4 łyżki masła + sól i pieprz)
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 50 g mozzarelli do pizzy (twardej, nie z zalewy)
  • 50 g sera grana padano

[:Listonic]

Szynkę parmeńską i pomidory suszone pokrój na kawałki. Wymieszaj z serem ricotta. Surowe rurki makaronu nadziej farszem. Szparagi obierz i odkrój dolną część łodygi (mniej więcej na 1/3 wysokości). Beszamel wykonaj wg przepisu. Na dno naczynia do zapiekania nalej trochę beszamelu, ułóż faszerowane rurki, a na nich szparagi. Wszystko zalej beszamelem, a wierzch polej sosem pomidorowym i posyp mieszanką startych serów: grana padano i mozzarelli. Piecz 30 minut w 200ºC.

Canelloni (rurki) faszerowane ricottą, szynką parmeńską i pomidorami suszonymi

Artykuł komercyjny
Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

18 komentarzy

  1. Smakowicie wygląda! Uwielbiam wszystko co po włosku, wiesz? 🙂
    Mniam, ślinka mi cieknie Olu 🙂
    Pozdrowienia, miłej niedzieli życzę.

  2. Mój sposób na odkrycie smaków to zakup tego co oczy widzą, a potem poszukiwanie w internecie pomysłu i tak trafiłam do Pani przepisu na tartę ze szparagami i botwinką :)kolejny przepis ze szparagami, tym razem wiem co kupić!

  3. 😀 Zachęcający przepis i smakowite zdjęcia! Spróbujemy tej zapiekanki na pewno 🙂

    P.S. włoska kuchnia świetnie smakuje we Włoszech 😉 Pozdrawiamy z Neapolu!

    1. Karolina, w takim razie zazdroszczę 🙂 Mojej rodzinie włoska kuchnia smakuje również w naszym domu 🙂 Oczywiście we Włoszech dochodzi jeszcze ten magiczny klimat…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.