Zielony groszek z czosnkiem i miętą
Kolejne proste rozwiązanie, z którego powstaje wspaniała potrawa. Do groszku dodałam zeszklony czosnek z cebulą i listki świeżej mięty. Najbardziej smakował mi z dodatkiem śmietanki kremówki.
Wpis bierze udział w blogowej akcji Zielono mi.
Zielony groszek z czosnkiem
- 400 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
- ząbek czosnku
- pół cebuli
- 2 łyżki oliwy
- garść listków mięty
- sól morska, pieprz świeżo zmielony
- 1/3 szkl śmietanki kremówki
- łyżeczka masła
[:Listonic]
W rondelku, na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj groszek, 50 ml wrzącej wody, szczyptę soli i gotuj aż groszek będzie miękki. Dodaj porwane listki mięty, masło i śmietankę. Wymieszaj, podgrzej trochę i podawaj.
Poniższe zdjęcie zrobiła Emilka (8 lat). Mi się bardzo podoba!
Mi sie też podoba;)
I zdjęcie i danie!
Dziękuję za udział w Zielonej zabawie, może wreszcie ta zima sobie pójdzie;)
Pinkcake, tak, zimę już wypraszamy! Dziś pierwszy dzień wiosny 🙂