Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i oscypkiem

Bardzo lubię robić i jeść roladki z pizzy 🙂 Mają smak pizzy, a można je wygodnie brać w jedną rękę. Połączenie smaków grillowanej cukinii i oscypka okazało się bardzo udane.

Wpis bierze udział w akcji: Wielkie grillowanie.



Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i oscypkiem

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Farsz:

  • 1-2 cukinie
  • 2 małe oscypki wędzone

[Listonic]

Ciasto wykonaj wg przepisu. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i grilluj (np. na patelni do grillowania) aż się lekko zrumienią. Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i oscypka. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

13 komentarzy

  1. Oscypki uwielbiam. nawet przez 3 miesiące mieszkania w górach mi się nie przejadły 🙂 robiłam w wersji pizzy tradycyjnej (placek znaczy) z oscypkiem, ostrą papryczką, ogórkiem kiszonym i dżemem wiśniowym (z braku żurawiny). brzmi dziwacznie, ale strasznie lubię połączenie słodki-słony-ostry, a nawet Mój Wybrzydzający Trzylatek jadł z entuzjazmem (o ile z entuzjazmem można jeść, ale jemu się udało) 😉 oscypka z cukinią spróbuję na bank, jedno z niewielu połączeń których nie umiem sobie wyobrazić..

    1. Gosiaczku, ja też uwielbiam oscypki. Właśnie jestem w Zakopanem i zachwycam się smakiem takich świeżych, prosto „od Góralki” (lub od kozy/owcy – jak kto woli 😉 ).
      Twoja wersja pizzy z oscypkiem jest bardzo… oryginalna i nie wiem czy bym się odważyła spróbować 😉 Ale skoro 3-latek zjadł, to może bym się przekonała. Oscypka z cukinią, to sobie nawet nie wyobrażaj, tylko rób szybciutko. Jeśli lubisz oscypka, to na pewno Ci się spodoba ta wersja.

    1. Dzięki, Majanko! Są pyszne i pięknie pachną 🙂 Ja też uwielbiam oscypki. Właśnie jestem w Zakopanem, więc mogę poszaleć w tym temacie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.