Młoda kapusta wg mojej Mamy

Ten smak to zdecydowanie smak mojego domu rodzinnego. Uwielbiałam na wiosnę jeść taką lekko chrupiącą młodą kapustę. Wzięłam przepis od mojej Mamy i od kilku lat robię sama to danie. I nie zamierzam się przejmować tym, że w przepisie jest Vegeta lub kostka bulionowa, koncentrat pomidorowy i zasmażka. Właśnie tak ma być, żeby smakowało moim dzieciństwem 🙂

Jeśli wolisz młodą kapustę bez Vegety, to zajrzyj do mojego przepisu na kapustę.

Młoda kapusta

 

Młoda kapusta wg mojej Mamy

  • młoda kapusta
  • 1-2 młode marchewki
  • pęczek młodego koperku
  • łyżeczka Vegety lub kostka bulionowa warzywna
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

[:Listonic]

Do garnka włóż posiekaną kapustę i marchewką obraną i pokrojoną na plasterki. Dodaj Vegetę i całość zalej wrzątkiem do połowy wysokości. Gotuj 15 minut. Zrób „złotą zasmażkę”: na patelni podgrzewaj mąkę z masłem, aż do rozpuszczenia masła, dokładnego wymieszania i lekkiego zrumienienia zasmażki. Koperek posiekaj drobno. Pod koniec gotowania dodaj do kapusty zasmażkę, koncentrat i koperek. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez minutę. Podawaj z młodymi ziemniakami.

I jeszcze obrazek w temacie kapusty. Kiedy Łucja czekała na obiad, dostała do zabawy dziecinny garnek i durszlak oraz moją drewnianą łyżkę. Potem podałam jej obiad. Skończyło się tym, że ziemniaki powędrowały do garnka dla lalek, trochę kapusty do durszlaka, a Łucja jadła obiad drewnianą łyżką 🙂 I niech mi ktoś powie, że Polacy nie mają ułańskiej fantazji 😉

Młoda kapusta i Łucja

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

33 komentarze

  1. ja swoją młodą kapustę robie podobnie, z tym, ze bez koncentratu i marchewki:) …ale koperku musi byc mnóstwo:) widac, że Małemu przystojniakowi smakuje:) pozdrawiam ciepło

    1. Zauberi, ach, te nasze mamy! Dawały nam takie pyszne rzeczy, że na samo wspomnienie ślinka leci…

  2. Oooo 🙂 Mniam 🙂 Chociaż ja bym życie oddała za kapustę na sposób mojej Babci Najukochańszej – zamiast marchewki nieduża cebula spiórkowana, do tego koncentrat pomidorowy i od cholery koperku 🙂 Babci już nie ma, ale ten smak… Czasami udaje mi się coś babciowego odtworzyć, w tym roku zamierzam wskrzesić taką kapustę 🙂

    1. Gosiaczku, a skąd bierzesz tą cholerę co koperek rozdaje? 😉 A kapusta Babci potrafi być nawet lepsza od kapusty Mamy 🙂

  3. Bardzo lubię taką kapustę:) Łucja się iście „ułańsko” prezentuje:) Dzielna dziewczynka i mądra bo kapustkę zajada:)

    1. Aniu, Łucja ma ułańską fantazję po tatusiu 😉 Ja też się zachwycam, że je takie rzeczy. Jeśli jej nie przejdzie w wieku przedszkolnym, to będzie wielka!

  4. Mniam,mniam. Uwieeelbiam. Chyba jutro sobie kapustkę kupię i zrobię. Bardzo lubimy. Ja lubię z dużą ilością koperku,pychotka:)
    Pozdrowienia:)

  5. Zapomniałam,już o takim daniu z kapusty…kiedyś często ja gotowałam.Z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem palce lizać 🙂

  6. Przepis po prostu rewelacyjny – „palce lizać”, samo danie wygląda apetycznie i smakuje wyśmienicie, dziękuje z a ten przepis.

  7. kochane dzieciaki ja gotuję młodą kaoustę na wywarze drobiowym z dużą ilością warzyw (pietrucha, seler, por, marchew) po wyjęciu mięsa wkładam pokrojoną kapustę..gotuję, następnie dodaję pokrojone mięsko z ugotowanego kurczaka, marchewkę utartą lub w talarkach, na koniec cienko pokrojony koperek.Broń boże żadnych zasmażek. Na koniec zaprawiam przecierem pomidorowym i oczywiście do smaku!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.