Kolorowe spaghetti z cukinii i marchwi

To jest mój pomysł na więcej surowych warzyw w posiłkach. Niby jem makaron, a tak naprawdę wcinam surowe warzywa. Specjalnie dla Was sprawdziłam też wersję gotowaną, więc podaję tu czasy gotowania takiego „makaronu” na miękko oraz al dente.

Do produkcji warzywnego spaghetti bardzo przyda się obieraczka do julienne. Wystarczy taka prosta, jak do ziemniaków, tylko z dodatkowymi ostrzami pionowymi.

Spaghetti z cukinii i marchwi z farszem bakłażanowo-pieczarkowym

Kolorowe spaghetti z cukinii i marchwi

  • długa marchewka
  • długa cukinia

Farsz:

  • bakłażan
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • łyżka orzechów laskowych
  • olej z pestek winogron
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

[:Listonic]

Za pomocą specjalnej obieraczki do julienne wytnij z warzyw długie paski. Uważaj przy marchewce, ponieważ jest twarda i łatwo pociąć sobie palce. Pokrojoną cukinię podzieliłam na paski ze skórką i bez skórki, aby uzyskać dwa oddzielne kolory.

Jak gotować spaghetti warzywne?

  • Marchewka – 2 minuty al dente, 4 minuty na miękko
  • Cukinia ze skórką – 1 minuta al dente, 2 minuty na miękko
  • Cukinia bez skórki – 1 minuta na miękko

Nawet w wersji na miękko „makarony” nie rozpadały się, ale były dość delikatne.

Farsz. Pieczarki i cebulę obierz. Bakłażana i pieczarki pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Orzechy laskowe przekrój na pół. Na dużą patelnię wlej olej, dodaj warzywa oraz orzechy i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj.

Spaghetti układaj na talerzu w gniazdka. Do środka wkładaj po trochę farszu.

Spaghetti z cukinii i marchwi z farszem bakłażanowo-pieczarkowym 1Spaghetti z cukinii i marchwi z farszem bakłażanowo-pieczarkowym 2Spaghetti z cukinii - krojenieSpaghetti warzywne - czas gotowaniaSpaghetti z cukinii i marchwi z farszem bakłażanowo-pieczarkowym 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

6 komentarzy

  1. Jemy sporo spaghetti ale z makaronu 🙂 Uwielbiamy pod każdą postacią, sos często kupuje gotowy, z primo gusto bo ma skład dobry. Ale te z warzyw muszę wypróbować, wygląda smakowicie.

  2. Czy próbowałaś może gotowania na parze? O ile mogą się wtedy wydłużać czasy gotowania?

    1. Pablo, akurat warzywnego makaronu nie gotowałam na parze, więc nie mogę się wypowiedzieć, ale orientacyjnie spróbowałabym wydłużyć czas o 50%, a dalej to już metodą próbowania co chwilę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.