Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

To bardzo miłe danie na lato. Wersja dla leniwych, zamiast faszerować cukinie, kroję je w grube plastry. Warto też wypróbować bakłażany zamiast cukinii. Te warzywa bardzo dobrze komponują się z mięsem mielonym i lubią być zapiekane. Wybieram raczej młode i niezbyt duże cukinie, żeby nie bawić się w solenie i odciekanie na sicie. Jeśli wolisz, to nie polewaj tego dania beszamelem, też będzie pyszne.

A może wolisz zapiekankę z bakłażana i mięsa mielonego?

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

[:Listonic]

Cukinie umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 2 cm (nie obieraj). W sporym naczyniu do zapiekania lub w średniej blasze, na polanym oliwą dnie, ułóż warstwę plastrów cukinii. Na tym rozłóż mięso w sosie pomidorowym i plastry mozarelli. Wszystko polej beszamelem. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.


Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

  1. Wszystko już siedzi grzecznie w piekarniku, idealne danie na nocne podjadanie 😉
    Dziękuję za przepis i za dodatkowe wskazówki beszamelowo-mięsne!

    Pozdrawiam serdecznie 😀

    1. Karolina, nie myślałam o tym daniu w ten sposób, tzn. że jest idealne na nocne podjadanie 🙂 Pewnie masz rację…

  2. Niestety, za późno się za to zabraliśmy, więc chcąc – nie chcąc mamy bardzo późną kolację. I na jutro też wystarczy, bo wyszło dużo 🙂
    Nasze brzuchy są wdzięczne 😉

  3. Siedzi w piekarniku, pachnie i wygląda super, myślę że tak samo będzie smakowało!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.