Pieczona pierś indyka
Taką pieczeń lubię zjeść na obiad albo na kanapce.
Pieczona pierś indyka
- 1 kg piersi indyka
- 4 łyżki oliwy
- lubczyk
- słodka papryka
- sól
[:Listonic]
Na dno naczynia żaroodpornego nalej oliwę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Obtocz mięso w tych przyprawach. Teraz obsmaż je z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Piecz pod przykryciem godzinę w 180°C. Potem zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 220°C – mięso ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz obtocz mięso w sosie z pieczenia i pozostaw pod przykryciem na 15 minut, żeby odpoczęło i nasiąknęło sosem.
Najłatwiej pokroić pieczeń, kiedy jest już zimna. Jeśli ma być podana na ciepło, to pokrojone plastry ułóż znowu w naczyniu żaroodpornym (jeśli nie ma w nim już sosu, to nalej na dno trochę oliwy) i podgrzej przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz też inne przepisy z mięsem z indyka lub kurczaka:
Pierś indyka pieczona po staropolsku
Pierś indyka pieczona z ziołami
Jeden komentarz