Sezamki i inne batoniki

Sezamki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Nie zawsze były dostępne, więc czasem za nimi mocno tęskniłam. Okazuje się, że wykonanie sezamków w domu jest banalnie proste i zajmuje tylko chwilkę. Warto!

A jak już się zaprzyjaźnicie z domowymi sezamkami, to wypróbujcie też ziarna słonecznika, płatki migdałów, orzechy laskowe itp.

Pomysł znalazłam na blogu Smak chwili.

Sezamki

Sezamki

[około 15 batoników]
  • 60 g sezamu
  • 50 g cukru
  • 5 g (łyżka) masła

[:Listonic]

Zanim zaczniesz, naszykuj sobie 2 arkusze papieru do wypieków i wałek do ciasta.

Sezam upraż na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Mieszaj bardzo często, aby się nie przypalił. Kiedy będzie już ładnie zrumieniony, odstaw.

W małym rondelku zagotuj cukier zalany wodą. Zmniejsz ogień i gotuj aż płyn zezłoci się lub będzie jasnobrązowy. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Dodaj sezam i szybko wymieszaj.

Natychmiast przełóż sezam na papier do wypieków, przykryj drugim i szybko rozwałkuj jak najcieniej. Pokrój nożem do pizzy lub innym ostrym nożem na małe batoniki. Działaj szybko, bo karmel momentalnie zastyga, a wtedy masa zaczyna się kruszyć przy krojeniu. Gotowe przechowuj zamknięte w puszce, w suchym miejscu.

Sezamki 1Sezamki 2

Sezamki

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

21 komentarzy

    1. Ja zalewam zawsze tak, żeby woda przykryła cukier. To jest najbezpieczniejszy sposób przygotowania karmelu. W małej ilości wody cukier krystalizuje się zanim ściemnieje i różnie to się kończy 😉
      Dokładniej przygotowanie karmelu opisałam z poradach: https://2smaki.pl/index.php/porady/

    1. A co dolegało Twoim sezamkom? Może mogłabym coś Ci podpowiedzieć.
      Wydaje mi się, że sezamki z tego przepisu trudno zepsuć.

    2. Widziałam ten przepis z miodem, ale bardziej do mnie przemówił ten z masłem. Dokładnie dlatego, że nie chciałam mieć zbyt twardych sezamków.
      W takim razie zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu 🙂

  1. Pingback: Sezam-ki | okropny
  2. Moja teściowa robi bez wody na dwie szklanki sezamkuw jedna szklanka cukru i robi okrągłe i cienkie a pani sezamki szypkie i proste i smaczne i dziękuję za to że teraz nie będę ciężko pracować za fantastyczny sposób bo jej praca starodawna i długa ona pochodzi z Iranu Kuronia jeszcze raz dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.