Palmiery krówkowe
Jeśli nie macie wciąż pomysłu na coś słodkiego na Sylwestra, albo jeśli obawiacie się skomplikowanych ciast, to może spodoba się Wam ten bardzo prosty przepis na małe słodkie palmiery. W najprostszej wersji ciasto francuskie wystarczy posypać cukrem. Dziś proponuję odrobinę podrasowane, z dodatkiem masy krówkowej.
Jeśli wolisz coś jeszcze prostszego, to zajrzyj do przepisu na zwykłe palmiery.
Palmiery krówkowe
- ciasto francuskie
- 4 łyżki masy krówkowej
- ew. cukier puder lub zwykły do podsypania
[:Listonic]
Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj masą krówkową. Jeżeli używasz dużego płata ciasto, to przekrój je na pół na dwa kwadraty o boku 25 cm (wymiary orientacyjne, mogą być inne – u mnie powstają dość małe ciastka). Jeżeli chcesz mieć absolutną pewność, że ciasto nie będzie przywierało do blatu, to podsyp blat cukrem pudrem albo zwykłym cukrem. Ja ostatnio tego nie robię i zwykle nie mam problemów z ciastem.
Zwijaj boki ciasta do środka. Powstały podwójny rulon pokrój na plasterki grubości około 5 mm. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą do pieczenia. Piecz w 190°C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, wyjmij na chwilę blachę, przewróć palmiery na drugą stronę i piecz jeszcze 5-10 minut. Zaglądaj do nich i ewentualnie zmniejsz temperaturę lub wyjmij wcześniej. W zależności od piekarnika może się zdarzyć, że palmiery będę się piekły dłużej. Szczególnie jeśli zrobisz większe.