Podsumowanie konkursu na świąteczny wypiek z Kasią

||

Czas na podsumowanie konkursu z nagrodami od Kasi. Jak zwykle, nie było łatwo. Tym razem pomogła mi moja Siostra, która akurat nas odwiedziła i dzielnie asystowała mi, wypowiadając swoje zdanie o kilkunastu wypiekach, które wstępnie wybrałam do nagrodzenia 🙂 A musiałam ostatecznie wybrać tylko trzy…

Wytypowałyśmy zwycięzców:

I miejsce (nagrodą jest pojemnik na ciasto z łopatką): Kasia (fadi bakir) – za sernik z białą czekoladą i malinami, który muszę koniecznie zrobić, bo zapowiada się cudownie;

II miejsce (nagrodą jest czerwony pojemnik na ciastka): Alicja – za urocze minimazurki w kształcie pisanek;

III miejsce (nagrodą jest czerwony pojemnik na ciastka): Sylwia – za pięknie podany apetyczny sernik z bezą;

Serdecznie Wam gratuluję! Skontaktuję się z Wami w sprawie adresów do wysyłki nagród.

Zapraszam Was wszystkich do obejrzenia zwycięskich przepisów.

Sernik malinowy z białą czekoladą

Sernik malinowy z białą czekoladą

Składniki:

(na tortownice 23cm)

ciasto

  • 180g maki
  • 30g cukru pudru
  • 120g margaryny Kasia

sernik

  • 400g serka Philadelphia
  • 300g bialej czekolady, roztopionej w kapieli wodnej i przestudzonej
  • 300ml smietanki 36%
  • 170g opakowanie malin
  • galaretka malinowa

dodatkowo:

  • tortownica 23cm, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia

Ciasto:

W misce wymieszac make z cukrem. Dodac margaryne i szybko zagniec ciasto. Owinac w folie kuchenna i wlozyc do lodowki na minimum 30min. Nastepnie wykleic ciastem tortownice, tak, by lekko zachodzilo na scianki (okolo 1cm) – jest dosc miekkie i mozna miec problemy z rozwalkowaniem. Ponakluwac widelcem, wylozyc papierem do pieczenia i wsypac obciazenie – specjalne ceramiczne 'koraliki’, sucha fasole, ryz, lub migdaly; u mnie – duza garsc miedzianych monet. Piec w 180stC przez 10min, zdjac obciazenie i piec kolejnych 15min, lub do czasu, az ciasto bedzie upieczone i lekko zlotawe. Wyjac z piekarnika i zostawic do calkowitego ostudzenia.

Sernik:

W duzej misce ubic mikserem serek. Dodac smietanke i ubijac, az masa zacznie gestniec. Dodac czekolade i 10-12 malin. Ubic dokladnie mikserem. Przelozyc na ostudzony spod, udekorowac pozostalymi malinami i galaretka. (Ja uzywam galaretek bez zelatyny – bardzo, bardzo szybko sie zsiadaja i nie maja czasu wylac sie z bokow blaszki. Zwykla galaretke trzeba rozpuscic w mniejszej, niz opisana na opakowaniu, ilosci wody, a nastepnie poczekac, az ostygnie i zacznie lekko tezec).

Minimazurki w kształcie pisanek

Minimazurki w kształcie pisanek

Składniki na ciasto waniliowe:

  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku od pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4,5 szklanki mąki

Składniki na ciasto makowe:

  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku od pieczenia
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka suchego maku

Lukier:

  • 1 białko
  • 2-3 krople olejku waniliowego
  • cukier puder
  • Dżem do przełożenia (najlepiej taki, którym da się łatwo smarować ciastko ale nie wycieka)

Wykonanie

Ciasto waniliowe: Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać 3 szklanki do ciasta. Utrzeć. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wrobić resztę mąki. Schować do lodówki.

Ciasto makowe: Margarynę utrzeć razem z cukrem pudrem. Dodać jajka i dalej ucierać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodać 2 szklanki do ciasta. Utrzeć. Dosypać cały mak i wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wrobić resztę mąki. Schować do lodówki.

Następnie wyjmujemy ciasto waniliowe z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy ciasteczka w kształcie jajek. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 12-13 minut, aż się ładnie upieką.

Gdy skończymy piec waniliowe ciastka w taki sam sposób pieczemy makowe.

Ciastka gdy już ostygną przekładamy dżemem (można też masą krówkową lub nutellą).

Przygotowujemy lukier ucierając białko z dodatkiem olejku waniliowego, dosypując stopniowo cukier puder, aż otrzymamy pożądaną konsystencję. Pisanki dekorujemy wedle uznania (można też użyć bakalii) i zostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 dni aby odwilgły.

Sernik z bezą

Sernik

Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki tortowej,
  • 1 szkl cukru,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żóltka jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Na masę serową:

  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka jaj,
  • 0,5 szkl oleju,
  • 1 szkl cukru,
  • 2 szkl mleka,
  • 1 kg twarogu,
  • 10 dkg cukru,

Piana:

  • 4 białka,
  • 1 łyżeczka octu

Mąkę mieszamy z proszkiem.dodajemy miękką margarynę,żółtka,jajko i cukier.Zagniatamy ciasto.Ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę.
Jajka,żółtka i cukier ubijamy,dodajemy zmielony twaróg i resztę składników.Miksujemy i wylewamy na ciasto.Pieczemy 60 minut w 190 stopniach.Białka ubijamy z cukrem,na koniec wlewamy łyżeczkę octu.Wykładamy na gorące ciasto i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

26 komentarzy

    1. Olisko, mi też się BARDZO podobają, ale konkurs dotyczył najlepszego przepisu, a nie najlepszego zdjęcia, czy najładniejszego wypieku 🙂 Wybrałam na pierwsze miejsce ten przepis, który smakowo najbardziej przemówił do mojej wyobraźni. Na szczęście nagroda za drugie i trzecie miejsce też jest bardzo atrakcyjna 🙂

    1. Jolu, było mnóstwo pięknych wypieków do wyboru i niełatwo było mi się zdecydować…

    1. Majanko, takich cudnych było jeszcze więcej, ale trzeba było na coś się zdecydować. Ja też uważam, że mazurki są najpiękniejsze. Zobacz odpowiedź dla Oliski.

  1. Gratulacje! Rzeczywiście, pisanki są ładne, ale pozostałe wypieki też wyglądają smacznie 🙂

    1. Aga, zajrzałam do Ciebie. Całkiem fajny i słodki początek 🙂 Jeśli chcesz, żeby inni blogerzy wiedzieli o Twoim blogu, to zarejestruj się na agregatorze blogów kulinarnych, na przykład: durszlak.pl.

    1. Sylwia, ja Tobie również dziękuję, za udział w konkursie. I serdecznie Ci gratuluję wygranej 🙂

  2. Witam, zamierzam zrobić ten sernik, ale mam pytanie, czy zamiast spodu podanego w przepisie, mogę go zastąpić innym?Miałam zamiar zrobić go na bazie pokruszonych herbatników itp.Pozdrawiam.

    1. Aniu, spód z herbatników i masła zawsze jest dobrym pomysłem do sernika, więc myślę, że możesz taki zrobić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.