Pascha wielkanocna tradycyjna

|

Tak mnie zachęcił smak paschy wielkanocnej z białego sera, że zapragnęłam w tym roku na Święta przyrządzić paschę tradycyjną, którą jadłam wiele lat temu, ale pamiętam, że jej smak był cudowny 🙂 Znalazłam przepis w blogu Na miotle i wypróbowałam. Tym razem w ramach bakalii dodałam przede wszystkim orzechy i migdały, bo tego mi brakowało w tej serowej wersji. Efekt był pyszny i jest warty propagowania 🙂 Masa rozpływała się w ustach, a bakalie lekko chrupały…
Aha, muszę ostrzec wszystkich, którzy zechcą skorzystać z tego przepisu: przy próbowaniu masy po dodaniu wszystkich składników, ilość paschy może się znacznie zmniejszyć, gdyż trudno jest zaprzestać próbowania 😉

Pascha wielkanocna tradycyjna

Pascha wielkanocna tradycyjna

  • pół litra tłustego mleka
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany kremówki
  • 15 dkg cukru z prawdziwą wanilią
  • 15 dkg masła
  • 10-15 dkg bakalii: orzechy włoskie lub pekan, migdały sparzone i obrane, żurawina suszona, kandyzowana skórka pomarańczy

[:Listonic]

Mleko, śmietanę i jajka wymieszaj lub zmiksuj i gotuj na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Mieszaj często, ale delikatnie, aby wytrącił się serek. Masa nie może się gotować, ma lekko pyrkać. Serek wytrąca się przez 2-3 godziny. Jeśli skrócisz ten czas serek może wyjść bez smaku. Sitko wyłóż płótnem lub gazą i wylej na nie masę. Serwatkę zachowaj. Serek dobrze odsącz i wystudź. Zostaw na noc w lodówce.
Na drugi dzień masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawaj po łyżce serka. Na koniec dodaj bakalie (ja orzechy i migdały pokroiłam na duże kawałki) i wymieszaj. Płótno lub gazę namocz w serwatce (użyłam tej samej gazy, w której serek był w lodówce) i wyłóż nią naczynie (np. plastikowy pojemnik z wyciętymi dziurami w dnie). Przełóż masę do naczynia i przykryj drugą gazą lub zawiąż wystające spod serka rogi gazy. Naczynie postaw na talerzu (na wypadek gdyby jeszcze wyciekła serwatka) i wstaw do lodówki na kolejną noc.


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

11 komentarzy

  1. przyznam, ze nie wierzylam w ten przepis. owszem, na pewno wyjdzie cos dobrego, ale tylko dobrego. a wyszlo po prostu BOSKIE. najchetniej bym sie schowala z pascha i sama ja zjadla, ale podzielilam sie z rodzina.. i nastepnie musialam brata odganiac ktory zjadl 3 kawalki i chcial wiecej 😉 tata stwierdzil, ze dzieki podpieczonym orzechom smakuje troche jak chalwa 🙂 dla mnie jak najlepsze lody smietankowe, tyle, ze na cieplo.. wszystkim bardzo smakowala!

    1. Tanroth, jak mogłaś nie wierzyć w ten przepis? 😉 Pascha jest cudowna i mam dokładnie te same skojarzenia: lody śmietankowe, zimne, ale nie zmrożone 🙂 Nasza pascha też miała zdecydowanie za mało kawałków…

  2. Pascha boska, polecam rodzynki i morele namoczyć w wodzie ze spirytusem:) i koniecznie zrobić 2 porcje

  3. Odkąd znalazłam się na tej stronie i przygarnęłam przepis na paschę robię ją regularnie co rok 🙂 Dodaję laskę wanilii do gotowania masy serowej. Jedną porcję ( i tak powiększoną x 2 niż ilość z przepisu) robiłam tylko za pierwszym razem. Każdego następnego roku muszę już robić 2 paschy bo jedna nie wystarcza:)) . Czyli porcja z przepisu razy 4 ahahahha

    1. Gabriela, wow! Ilość Twojej paschy robi wrażenie! 🙂
      Dodanie wanilii to świetny pomysł. Smakowałoby mi!

  4. Zrobiłam i ja 🙂 Wyszła obłędnie pyszna, mimo że nie miałam 15 dkg cukru z prawdziwą wanilią . Dodałam go tylko trochę i potem cukier trzcinowy (ale chyba znacznie mniej niż 15 dkg), a i tak wyszło przepysznie. Zgadzam się, że trzeba zrobić min. 2 porcje 🙂 Przed chwilą mąż się pytał czy paschę robi się tylko na Wielkanoc czy można ot tak sobie 🙂 A i 3h pyrkania warto poświecić.

    1. Iza, rzeczywiście nie ma potrzeby dodawać tak dużo cukru z prawdziwą wanilią. Ja mam domowy, mniej stężony niż sklepowy.
      Nie wiem, czy można męża uświadomić, że paschę można zrobić i zjeść nie tylko na Wielkanoc 😉 No, chyba, że sam zaangażuje się w jej przygotowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.