Makowa gwiazda

Ten efektowny wzór można uzyskać w całkiem prosty sposób. Wystarczy przełożyć kilka warstw maślanego ciasta drożdżowego masą makową, naciąć poskręcać i gotowe! E efekt wizualny oraz smakowy na pewno wynagrodzi chwilę czasu poświęconą na nadanie kształtu gwiazdy. Oczywiście gorąco polecam użycie domowej masy makowej.

Na końcu wpisu znajdziesz pomysł co upiec z okrawków ciasta na makową gwiazdę.

Jeśli wolisz coś prostszego i równie dekoracyjnego na świąteczny stół, to zajrzyj do przepisu na makową choinkę z ciasta francuskiego.

Makowa gwiazda

Gwiazda makowa

[tortownica 24 cm]
  • 400 g masy makowej domowej lub z puszki

Ciasto:

  • 200 ml szkl mleka
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opakowanie (7,5 g) suchych drożdży
  • jajko
  • żółtko
  • 500 g mąki

Mleko zagotuj, dodaj masło i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia, aż masa będzie letnia.

Dodaj jajko oraz żółtko i zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.

W tym czasie przygotuj tortownicę rozdzielając dno i obręcz. Nasmaruj masłem i wyłóż papierem do wypieków.

Ciasto ponownie wyrób i podziel na 4 części. Z jednej części rozwałkuj placek i ułóż go na dnie tortownicy. Rozsmaruj 1/3 masy makowej, omijając brzegi placka. Podobnie postępuj z kolejnymi plackami ciasta. Na wierzchu powinien wylądować placek ciasta.

Odkrój wystające poza dno tortownicy brzegi placków. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Nacinaj ciasto najpierw na 4 części, a następnie każdą z nich znowu na 4. Powstanie 16 „promyczków” ciasta, które teraz należy parami wywijać. Każdy promyk przekręć dwa razy. W efekcie sąsiednie promyki powinny być wywinięte w przeciwne strony. Wyrównaj brzegi ciasta i ostrożnie nałóż bok tortownicy.

Piecz w 200°C przez około 45 minut. Poczekaj aż lekko przestygnie, zdejmij obręcz, przełóż na kratkę i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Następnie przełóż na tacę i posyp cukrem pudrem.

Makowa gwiazda 1aMakowa gwiazda 2Makowa gwiazda 3Makowa gwiazda 4Makowa gwiazda 5Makowa gwiazda 6Makowa gwiazda 0Makowa gwiazda 00

 

Z okrawków ciasta, które wystawały poza tortownicę upiekłam bardzo smaczną i ładnie się prezentującą bułkę. Złożone 4 paski ciasta skręciłam, a następnie ułożyłam w kształt ślimakowy, zaczynając od środka i zataczając coraz większe kółka. Wierzch posypałam cukrem trzcinowym. Piekłam razem z gwiazdą przez około 20 minut.

 

Makowa gwiazda - ślimak drożdżowy

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

    1. Joanna, dasz radę! 🙂 W razie czego dzwoń doradzę, a w przypadku większych trudności – których raczej nie przewiduję – nawet przyjdę 🙂

    2. Ciasto na gwiazdę jest z tego samego przepisu co rogaliki maślane, więc w takim razie masz już doświadczenie z tym ciastem 🙂 Uda się na pewno! 🙂

  1. Jesteśmy wszyscy zaskoczeni uzyskanym efektem. Podziwiamy, a każde z nas usiłuje podziwiać jak najgłośniej.

  2. Wygląda naprawdę ekstra i wcale nie jest takie trudne do wykonania jak mi się poczatkowo wydawało. Myślę, że spróbuję zrobić, gdyż miałam ochotę wykonać właśnie makowiec 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.