Crumble z rabarbarem
Jak pewnie zauważyliście sporo ostatnio kombinuję z rabarbarem 🙂 Dziś przedstawiam najsmaczniejsze i najłatwiejsze do wykonania ciasto z rabarbarem. Już chyba nie muszę więcej szukać nowych przepisów. Na tym mogę poprzestać, jeśli chodzi o ciasto z rabarbarem 🙂 Kruszonka jest chrupiąca i słodka. Rabarbar mięciutki i lekko kwaskowy. Całość jest harmonijnym połączeniem smaków. No i bardzo polecam podanie do tego ciasta lodów! Tradycyjnie podaje się waniliowe lub śmietankowe. Ja wybrałam lody Algida Śmietankowa Krówka, bo uwielbiam.
Przepis znalazłam w blogu My Sweets.
Podobne przepisy: Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, Crumble rabarbarowo-truskawkowe z cytrusową nutą, Ciasto kruche z rabarbarem, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser rabarbarowy z jogurtem.
Crumble z rabarbarem
- pół kilo rabarbaru
- 150 g masła
- 150 g + 5 łyżek cukru
- 300 g mąki
[:Listonic]
Rabarbar pokrój na 2-centymetrowe kawałki (ja rabarbaru nie obieram, bo obrany, po ugotowaniu lub upieczeniu, zupełnie traci kolor). Rozłóż kawałki w formie o wymiarach 25×30 cm (nie wysmarowałam formy masłem i nic się nie przypaliło). Posyp 5 łyżkami cukru. Masło pokrój na kawałki i wrzuć do malaksera razem z cukrem i mąką. Zmiksuj na średnich obrotach. Powinny powstać grudki ciasta. Wysyp kruszonkę na rabarbar. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
2 komentarze