Ciasto bardzo kruche, z borówką i bezą

To ciasto smakuje obłędnie! Delikatny kruchy spód, ciągnąco-chrupiąca beza i soczyste owoce. Ja nie mogłam się od niego oderwać. Ma też jedną wadę – oprócz tego, że za szybko znika 😉 – bardzo się kruszy przy krojeniu. Jeśli zależy Ci na ładnym pokrojeniu ciasta, zamień w składnikach na kruchy spód jedno żółtko na całe jajko. Jednak wtedy spód nie będzie już taki delikatny dla podniebienia… Każdy może sam zdecydować.

Ciasto kruche z borówką i bezą

Ciasto bardzo kruche, z borówką i bezą

  • 400 g mąki
  • 200 g masła zamrożonego
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie (250 g) borówek

[:Listonic]

Zamrożone masło pozostaw na parę minut w temperaturze pokojowej, a potem pokrój na kilka mniejszych kawałków i zmiksuj na kawałki takiej (mniej więcej) wielkości jakby były starte na grubych oczkach tarki. Dodaj żółtka, sól, cukier waniliowy i mąkę i ponownie zmiksuj na średnich obrotach, a następnie wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj śmietanę. Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 0,5 cm i ułóż na blasze. Piecz w 180°C przez 15 minut. W tym czasie ubij pianę z białek, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, rozłóż na nim owoce, a na tym pianę z białek. Piecz jeszcze przez 20 minut w 170°C.

Jeśli masz Thermomix:

Zmiksuj masło pokrojone na kilka kawałków: czas 15 s, obr 5. Dodaj żółtka, sól, cukier waniliowy i mąkę i zmiksuj czas 40s, obr 3,5. Jeśli trzeba dodaj śmietanę i znów zmiksuj Obr 3,5, czas 7 s. Wyjmij ciasto i uformuj z niego kulę. Dalej postępuj wg powyższego przepisu (rozwałkuj, podpiecz itd.)

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

22 komentarze

    1. Aniu, fajnie że się Wam podoba. Piotrek powinien Ci częściej przez ramię zaglądać 😉

  1. Olu,
    a zostało jeszcze coś z niego? Jutro będziemy w okolicy. ;)))
    Już czas zakończyć pieczenie serniczka z białą czekoladą dla gości. Otwieramy sezon ciasta z borówką i bezą. :))
    aaania

    1. Aaania, noooo… nie zostało 🙂 Zniknęło w jakieś pół godziny.
      Bardzo popieram pomysł rozszerzenia repertuaru pieczonych przez Ciebie ciast o takie właśnie ciacho. W razie pytań dzwoń, pomogę 🙂

  2. Wypróbowałam!
    Dla mnie smakuje troszkę jak tarta z borówkami, bardzo mi to pasuje, polecam!
    aaania

    1. Ewa, ja robiłam na dwóch małych, ale myślę, że jeśli użyjesz jednej blaszki w rozmiarze 23×34 cm mniej więcej, to będzie ok.

    1. Biedronka, mam dwa pomysły na to, co mogło być przyczyna:
      – zbyt wysoka temperatura w piekarniku, co spowodowało, że borówki puściły więcej soku
      – zbyt krótki czas pieczenia – spód nie zdążył się dopiec
      Możliwe, że Twój kruchy placek był grubszy niż mój i wymagał dłuższego pieczenia.
      Mam nadzieję, że pomogłam. Jeśli wykonasz kolejne próby, to koniecznie daj znać co się okazało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.