Brownies dziecinnie prosty

To ciasto jest bardzo czekoladowe! Do tego proste do przygotowania i szybko się piecze. Ciasto na zdjęciu przygotowała moja 6-letnia córka i przy okazji okazało się, że świetnie jej idzie rozbijanie jajek 🙂  Istotne jest, aby nie spiec ciasta zbyt mocno, bo po wyjęciu z piekarnika powinno być bardzo wilgotne, niemal niedopieczone.

Podobne przepisy: Puszyste i delikatne jak chmurka ciasto czekoladowe, Tort czekoladowy Nigelli, Ciasto czekoladowe z mąki razowej.

Ten wpis bierze udział w zabawie: Kuchnia Świąteczna i Noworoczna.

Brownies dziecinnie prosty

Brownies

[blacha 23 x 35 cm]
  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady (ja używam Wedla)
  • kostka masła (200 g)
  • 6 jaj
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki

[:Listonic]

Czekoladę z masłem wrzuć do miseczki. Miseczkę ustaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miseczki nie dotykało do wody. Rozpuść w ten sposób czekoladę z masłem. Jajka zmiksuj z cukrem i mąką. Dodaj przestygniętą masę czekoladową. Szeroką formę (duża forma do ciast) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz też przepisy:

Tort brownies z nutellą Tort brownies z nutellą

 Tort brownies z bitą śmietaną

 Sernikobrownies z malinami

 Tort brownie z kremem czekoladowym

Brownie jaglane Brownie jaglane (+film)

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

21 komentarzy

  1. Ciasto bardzo proste w wykonaniu i niesamowicie pyszne! Dodałam jeszcze rozdrobnione orzechy 🙂

    1. Gosza, gdyby nie uczulenie jednej z moich córek, to też chętnie dodałabym orzechy – na pewno świetnie pasują do brownies 🙂

  2. a mi wyszedł bardzo cienki.. czemu tak? blaszke wzielam standardowa z tych szerszych, jak zalecano.. proporcje tez idealne jak w przepisie..

    1. Marysia, moja blacha ma wymiary 23 x 35 cm. Dopiszę te wymiary w przepisie, aby nie było wątpliwości.

    1. Marysia, w takim razie mam nadzieję, że jeszcze kiedyś go upieczesz, dobierając rozmiar blaszki do wymiarów, które dopisałam 🙂
      Wstawiłam też do tego wpisu film, na którym widać dokładniej jak robię brownies 🙂

  3. A powiedzcie proszę czy tutaj potrzebny jakis termoobieg czy tylko dól-góra…. Mam baardzo słabe doświadczenie z pieczeniem 🙁

    1. U, wystarczy góra dół. Mój termoobieg dawno się zepsuł i wszystko daje się upiec bez termoobiegu 😉

  4. czy przy dwóch gorzkich czekoladach brownie nie wychodzi gorzki? przepraszam, dopiero zaczynam cokolwiek piec w kuchni i musiałam spytać bo pokładane są we mnie wielkie nadzieje 😀

    1. Asia, nie obawiaj się. W składnikach jest wystarczająco dużo cukru i wszystkie dzieci uwielbiają to ciasto 🙂
      Skoro dzieci je lubią, to na pewno nie jest za mało słodkie.

  5. Brownie jest mega. Piekę z tego przepisu już kilkadziesiąt razy. Odrobinę tylko zmodyfikowałam. Daje dwie mleczne czekolady i jedną gorzką i nie daje wcale cukru. Masło rozpuszczamy w garnuszku i do rozpuszczonego wrzucam połamane czekolady i się pięknie rozpuszcza całość i łączy. Nie lubię kąpieli wodnych 🙂

    1. Dominika, dzięki za Twoją wersję brownie. Obowiązkowo wypróbuję, bo mam wielką ochotę odejść od cukru w wypiekach dla dzieci 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.