Wegański deser kawowo-orzechowy

Czasami człowieka najdzie ochota na coś kawowego i nie chce odpuścić 😉

W takiej właśnie sytuacji wymyśliłam deser bezmleczny, który smakuje wyśmienicie! Jako bazę mlecznego smaku wykorzystałam migdały, orzechy włoskie i płatki owsiane. Dla osłody dorzuciłam daktyle i figę. Dodatkowym wypełniaczem był banan, który zapewnił jeszcze więcej słodyczy oraz delikatną konsystencję deseru. Oczywiście dosypałam też kawę. Całkiem sporo, jak na takie małe deserki. Nie martwcie się jednak ich wielkością – orzechy i suszone owoce są bardzo sycące.

Wegański deser kawowo-orzechowy

Wegański deser kawowo-orzechowy

[3 niewielkie porcje]
  • łyżka migdałów
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • łyżka płatków owsianych
  • 4 daktyle
  • figa suszona
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – u mnie zbożowa
  • banan
  • 100 ml wody

Do podania:

  • szczypta kawy
  • 3 połówki orzechów włoskich

[:Listonic]

Jeśli posiadasz dobry mikser do koktajli, to wystarczy wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Jeśli masz zwykły blender lub malakser, to miksuj w podanej kolejności. Do malaksera włóż migdały, orzechy oraz płatki i zmiksuj na mąkę. Dodaj daktyle i figę i ponownie zmiksuj. Dodaj wodę, zmiksuj krótko na małych obrotach, aby składniki się wymieszały i pozostaw na kilka minut. Kiedy orzechy, płatki i owoce suszone wchłoną trochę wody i zmiękną, ponownie wszystko zmiksuj na wysokich obrotach. Dodaj banana i ostatni raz zmiksuj.

Masa powinna być gęsta, odrobinę lejąca.

Wegański deser kawowo-orzechowyWegański deser kawowo-orzechowyWegański deser kawowo-orzechowy

Inne desery fit:

Trufle fit Trufle fit

Lekki mus czekoladowy Wyjątkowo lekki mus czekoladowy

Czekoladowy budyń jaglany Czekoladowy budyń jaglany

Tęczowy deser owocowy Tęczowy deser owocowy

Deser truskawkowo-jarmużowy z chia Deser truskawkowo-jarmużowy z chia

Jabłka pieczone pod wegańską posypką 0 Jabłka pieczone pod wegańską posypką

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

40 komentarzy

  1. Ja z pewnością wypróbuje, przemawia do mnie zwłaszcza sposób przyrządzania. Składniki mam więc do dzieła;-) Mam nadzieję, że TM sobie poradzi 😉

    1. Evi, to prawda, daje kopa i zaspokaja potrzebę czegoś słodkiego 🙂 A przecież nie ma w nim cukru, jest tylko naturalna słodycz owoców.

  2. Dziękuję za przepis -dobry. Zrobiłam dwa razy -za pierwszym dodałam całego banana i on niestety całkowicie zdominował smak -oczy tych proporcjach w ogóle nie można było poczuć orzechów, a ja się skupiła, bo bardzo lubię smak orzechów. Za drugim razem dodałam 2/3 banana, ale niestety y stałam ze jak schodzi pół godziny w lodówce, to będzie pyszniejszy -błąd. Banan różnicowy widelcem, czy malakserem dostaje takiego gorzka ego posmaku2-i niestety to zrujnowalo ten deser. Tak więc następnym razem zastąpić banana większą ilością wody i może dodam jakiś tłuszcz, np kokosowy albo kroplę oleju ze słonecznika.

    1. A, ok, każdy ma swoje preferencje smakowe. Ja ten deser robiłam kilka razy, częstowałam nim gości, i za każdym razem nam smakował. Oczywiście warto odkryć swoją ulubioną wersję danej potrawy, więc koniecznie daj znać jakie ustaliłaś swoje złote proporcje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.