Mus potrójnie czekoladowy, korzenny

Całkiem prosty, a jednocześnie efektowny deser. Kaloryczny 🙂 Z moimi dodatkami dość aromatyczny, ale taki właśnie ma być w zimie, a szczególnie na Święta. Mi osobiście najbardziej smakowała najciemniejsza warstwa, ale to pewnie dlatego, że najbardziej lubię gorzką czekoladę. Tego deseru nie da się zjeść za dużo. Z podanych składników wyszło mi 8 porcji, ale nie daliśmy rady zjeść takich ilości czekolady i bitej śmietany. Spokojnie możecie zrobić 12-14 porcji z tego przepisu.

Polecamy wino: Do tego dania proponujemy wina Muscat lub Sherry. My piliśmy – Castra Rubra z Domu Wina. Wino o aromacie wanilii, cukru, i kawy. Wino o długim finiszu. Szczególnie polecane na specjalne okazje. My byliśmy nim zachwyceni.

Przypominam o konkursie, w którym można wygrać ekskluzywny kosz produktów Kamis Specialite.

Mus potrójnie czekoladowy, korzenny

Mus potrójnie czekoladowy, korzenny

Składniki na 12-14 porcji
  • po jednej tabliczce czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej
  • 600 ml śmietanki 30% lub 36%
  • pół łyżeczki kawy
  • pół lub jeden owoc kardamonu Kamis Specialite lub ziarenka wanilii Kamis Specialite
  • szczypta Przyprawy do dań słodkich Kamis Specialite
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżki mleka

[:Listonic]

Każdą czekoladę połam na kostki i włóż do oddzielnych misek. Do każdej miski dolej łyżkę mleka, a do białej czekolady dodaj też masło. Zacznij od gorzkiej czekolady: dodaj kawę i ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą tak, by dno miski nie dotykało do wody. Rozpuść czekoladę mieszając. Kiedy czekolada będzie już dokładnie roztopiona, odłóż miskę do wystudzenia. Do czekolady mlecznej dodaj Przyprawę do dań słodkich. Rozpuść, odłóż do wystudzenia. Do białej czekolady dodaj zmielony w młynku lub rozdrobniony w moździerzu kardamon. Jeśli wolisz mniej korzenny smak, dodaj ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii. Rozpuść czekoladę i odstaw do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę. Pianę rozłóż do misek z czekoladą i delikatnie wymieszaj szpatułką. Nie spiesz się, aby piana nie opadła. Przygotuj kieliszki lub ozdobne szklaneczki. Do każdej nakładaj najpierw mus z gorzkiej czekolady, następnie z mlecznej i na końcu z białej. Wstaw na 2 godziny do lodówki, aby masa stężała.

Artykuł komercyjny
Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

    1. Aga, też tak myślałam, ale okazał się jednak ogromną bombą kaloryczną i nie dałam rady 🙂

    1. Aniu, dam znać jak zrobię następne. Deser jest tak sycący, że spokojnie można go dzielić na większą ilość porcji 🙂

  1. Olu, widze, że robi się z Ciebie prawdziwa specjalistka od musów 🙂 wygląda obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.