Lody kokosowe

Wiórki świeżo starte z orzecha kokosa to zupełnie co innego niż te suszone, kupowane w sklepie. Świeże są wilgotne, wręcz soczyste, i pyszne. Właśnie z takich wiórków zrobiłam te pyszne domowe lody.

Jeśli nie wiesz jak rozłupać kokosa, zajrzyj tutaj.

Skorzystałam z przepisu Ani.

Lody kokosowe

Lody kokosowe

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku (około 2 łyżek)
  • wiórki kokosowe (1/3 szklanki), świeżo starte

[:Listonic]

Schłodzoną śmietankę ubij. Osobno zmiksuj mleko z dodatkiem cukru. W misce wymieszaj ubitą śmietankę, spienione mleko i wiórki kokosowe. Miskę wraz z zawartością włóż do zamrażalnika. Zamrażaj przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

30 komentarzy

  1. o, pychotka! widze Thermomix 😉 podziwiam, ze sobie tak sprawnie dajesz rade ze swiezym kokosem 🙂

    1. Tanroth, ze świeżym kokosem sprawnie radzi sobie mój tata 🙂 A Thermomix pracuje ze mną codziennie 🙂

    1. Russkaya, jak miło, że Ci się podoba ten widok. Wydawało mi się, że czekolada nie najlepiej się prezentuje i wahałam się czy wstawić ten przepis…

    1. Jolu, lody cudowne, warto wypróbować. A Thermomix… bardzo trudno byłoby mi teraz bez niego działać w kuchni. Mocno się przyzwyczaiłam.

    1. Aniu, fajnie, że to piszesz. Wydawało mi się, że jedyne ładnie prezentujące się zdjęcie jest na Twoim blogu 🙂 Dlatego zwlekałam z opublikowaniem mojej wersji. Smakowo też mi pasowała, bo czekoladę wymieszałam z kawą 🙂 Choć Ciebie takie połączenie pewnie nie przekonuje….

    1. Aurora, ja zwykle wybieram inne smaki, ale takie kokosowe domowe są rzeczywiście przepyszne 🙂

    1. Ewa, to by było bardzo fajne, gdyby takie mrożone lody można było zerwać z drzewa 😀

  2. Olu,
    Mam pytanie odnośnie zdjęć pod przepisem o lodach kokosowych Co jest na pierwszym zdjęciu w termoiksie

    1. Jacku, kawałki świeżego kokosa 🙂 A dokładniej to kokosa po obraniu pokroiłam i zamroziłam, a teraz wyjmuję potrzebne mi ilości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.