Duszone jabłka z żurawiną pomarańczową

|

Jest to jedna z najsmaczniejszych rzeczy jakie ostatnio jadłam. Jabłka duszone na maśle i miodzie są pyszne od pierwszego spróbowania. Jeśli dodasz do nich jeszcze żurawinę pomarańczową, to będzie trudno się od nich oderwać 😉

Tak przyrządzone jabłka podałam do Kaczki w słodko-winnej marynacie musztardowej.

Duszone jabłka z żurawiną pomarańczową

Duszone jabłka z żurawiną pomarańczową

  • 2 jabłka
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • 100 g żurawiny suszonej
  • pomarańcza

Żurawinę pomarańczową przygotuj wg przepisu.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój na plasterki. Na patelni rozpuść masło z miodem, dodaj pokrojone jabłka. Smaż na dość małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj żurawinę i smaż jeszcze przez minutę.

Duszone jabłka z żurawiną pomarańczową

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.