Risotto z podgrzybkami

Jeszcze jedno risotto do kompletu. Nie wiem czy można jeszcze kupić świeże podgrzybki, ale na pewno można kupić suszone. Risotto z grzybami to klasyczne połączenie, które warto poznać. Samo risotto ma zwykle kojący wpływ na nasz nastrój, więc polecam je po stresujących dniach lub w deszczowy i wietrzny dzień.

A może masz ochotę przejrzeć inne przepisy na risotto?

Polecamy winoPolecamy wino: proponujemy wypróbować dębowe sauvignon blanc. Warto do kieliszków nalać to samo wino, które zostało użyte do przygotowania risotto.

Risotto z podgrzybkami

Risotto z podgrzybkami

  • 200 g ryżu na risotto, np. Arborio, Carnaroli
  • 200 g podgrzybków świeżych lub 30 g suszonych
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • litr bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 100 ml białego wina
  • 50 g parmezanu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo zmielony
[:Listonic]
Podgrzybki oczyść i pokrój na plastry grubości około 5 mm. Jeśli używasz grzybów suszonych, to zalej je zimną wodą, pozostaw na kilka godzin, a następnie dokładnie odsącz. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Do wysokiego garnka nalej oliwę, włóż grzyby, dopraw solą, pieprzem, przykryj i smaż przez 1-2 minuty na małym ogniu, aż zmiękną. Przełóż je do miseczki, przykryj aby nie wystygły. Do garnka z oliwą ze smażenia podgrzybków włóż cebulę i czosnek. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.
Do cebuli i czosnku dodaj ryż. Smaż na średnim ogniu przez minutę, mieszając. Wlej wino i gotuj nadal, mieszając od czasu do czasu, aż wino odparuje. Dodaj pierwszą chochlę bulionu, gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie bulion dolej kolejną chochlę i znów gotuj.
Po 15 minutach gotowania ryżu z dolewaniem bulionu, dodaj również odłożone grzyby. Możesz zostawić kilka do dekoracji dania. Nadal gotuj ryż, dolewając bulion. W sumie ryż powinien gotować się przez niecałe 20 minut. Po tym czasie powinien być w środku al dente, czyli stawiać delikatny opór zębom.
Wyłącz ogień, dodaj do ryżu starty parmezan, masło i wymieszaj dokładnie. Podawaj od razu.
Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

13 komentarzy

  1. Sniezka gotuje, o to ciekawe 🙂 Na mnie żurek nie działa kojąco, ale bardzo miło i świątecznie mi się kojarzy. No i lubię jego smak 🙂

  2. Kojący jest już sam fakt przygotowywania risotto.
    Uwielbiam to spokojne mantryczne mieszanie… i dolewanie, chochelka po chochelce….:) Włoska, krzykliwa mama musiała wymyślić to danie dla ukojenia jej delikatnych nerwów (najczęściej to chyba gotowały te z Sycylii :))Tak jakoś weszłam w klimat przy Twoim risotto…, ale kuchnia inspiruje i pobudza też umysł:)

    1. Iwona, dokładnie tak. Uwielbiam przygotowywać risotto, bo samo jego przygotowanie wycisza, uspokaja, wprawia w dobry nastrój. Podoba mi się opowieść o włoskiej mamie 🙂

  3. Uwielbiam świeże grzyby ….niestety w tym roku przyjemnosć zbierania i jedzenia mnie ominęła …już tesknie za przyszłą jesienią:) …. cudowne to risotto Oleńko, ma takie prawdziwie jesienne barwy:)

    1. Jolu, ja grzybiarzem nie jestem, ale świeże grzyby chętnie jadam 🙂 Sama niestety nie zbieram. Kupuję.
      A risotto rzeczywiście jesienne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.