Risotto z pieczarkami

Coś z kilku dość prostych składników, co przyjemnie się przygotowuje i świetnie smakuje. Pieczarkowe risotto jest idealne na obiad po pracy. Można odprężyć się już przy mieszaniu i doglądaniu. A samo risotto jest sycące, rozgrzewające i kojące. Polecam na zimne jesienne popołudnia 🙂

Jeśli masz ochotę spróbować risotta, ale nie chcesz stać przy garnkach, to zajrzyj w sobotę do IKEA Targówek. Będzie pokaz kulinarny i degustacja.

Polecamy winoPolecamy wino: proponujemy wypróbować dębowe sauvignon blanc. Jeżeli dodajesz wino do risotto, to warto do kieliszków nalać to samo wino.

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

  • 200 g ryżu na risotto, np. Arborio, Carnaroli
  • 300 g pieczarek
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • litr bulionu warzywnego lub grzybowego (użyłam bulionu z marchewki, pora i natki pietruszki)
  • 100 ml białego wina – można pominąć, jeśli nie masz
  • pół pęczka natki pietruszki (3 łyżki posiekanej)
  • 50 g parmezanu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo zmielony

[:Listonic]

Pieczarki oczyść i pokrój na plastry grubości około 5 mm. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Do wysokiego garnka nalej oliwę, włóż pieczarki, dopraw solą, pieprzem, przykryj i smaż przez 1-2 minuty na małym ogniu, aż grzyby zmiękną. Przełóż je do miseczki, przykryj aby nie wystygły. Do garnka z oliwą ze smażenia pieczarek włóż cebulę i czosnek. Przykryj i smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa się zeszklą, ale nie zrumienią.

Do cebuli i czosnku dodaj ryż. Smaż na średnim ogniu przez minutę, mieszając. Wlej wino i gotuj nadal, mieszając od czasu do czasu, aż wino odparuje. Dodaj pierwszą chochlę bulionu, gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie bulion dolej kolejną chochlę i znów gotuj.

Po 15 minutach gotowania ryżu z dolewaniem bulionu, dodaj również odłożone pieczarki. Możesz zostawić kilka do dekoracji dania. Nadal gotuj ryż, dolewając bulion. W sumie ryż powinien gotować się przez niecałe 20 minut. Po tym czasie powinien być w środku al dente, czyli stawiać delikatny opór zębom.

Wyłącz ogień, dodaj do ryżu posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan, masło i wymieszaj dokładnie. Podawaj od razu.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

18 komentarzy

  1. I znów mamy wyśmienity włoski klimat !!! Ślicznie podane! U mnie w planach na poniedziałek :). Ostatnio praktykuję dodawanie zamiast parmezanu chedar. Jest bardziej miękki i sprawia, że łatwiej osiągam „kleistość”, ale pewnie wynika to z faktu, że ja masło rozpuszczam z oliwą i na tym podsmażam ryż.

    1. Iwona, cheddar to na pewno dobry pomysł! Chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji.
      A ja świadomie zamieniam smażenie na maśle na smażenie na oliwie. Dopiero na końcu dodaję masło. Oczywiście jest minimalna różnica w kleistości risotto, ale mi to odpowiada.

    1. Aniu, zrób sobie, bo takie risotto działa kojąco, co jest bardzo pożądane w zimne jesienne dni 🙂

    1. Agad, mniej więcej na 4 porcje, ale jeśli jest to jedyne danie na obiad, to trzeba raczej liczyć 2-3 porcje.

    1. Patryk, bardzo się cieszę 🙂 A winko do potraw jak najbardziej popieram. To może teraz jakiś kolejny mój przepis wypróbujesz? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.